Ružić i Žiofre potpisali projekat o inkluzivnom obrazovanju

Vesti 25. okt 202112:50 1 komentar
Branko Ružić, Emanuele Žiofre
FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić i šef delegacije Evropske unije (EU) Emanuele Žiofre potpisali su projekat o inkluzivnom obrazovanju posvećenom deci i učenicima kojima je potrebna dodatna podrška, a naročito deci sa smetnjama u razvoju.

Ružić je nakon potpisivanja u prostorijama Učiteljskog fakulteta u Beogradu rekao da je Srbija u prethodnoj deceniji u velikoj meri reformisala zakone i javne politike u relevantnim oblastima za ostvarivanje prava dece iz osetljivih grupa, uključujući izmenu u oblasti obrazovanja.

„Naši zakoni su zasnovani na načelima prava deteta, nediskriminacije i društvene uključenosti, što ih u velikoj meri čini usklađenim sa međunarodnim standardima“, istakao je Ružić.

Prema njegovim rečima, svaka obrazovna ustanova sada ima tim za inkluziju, a na nivou svake jedinice lokalne samouprave uspostavljena je interresorna komisija koja preporučuje dodatnu podršku iz oblasti obrazovanja i zdravstvene i socijalne zašite.

„Inkluzivno obrazovanje predstavlja obavezu vrtića i škola da se prilagode svakom pojedinačnom detetu, kako bi svaki učenik postigao svoj maksimalni potencijal“, kazao je Ružić i objasnio da je na taj način deci sa smetnjama u razvoju omogućeno da se obrazuju po individualnom obrazovnom planu u redovnim školama i u školama za učenike sa smetnjama u razvoju kojih u Srbiji ima 48.

„Individualni obrazovni plan podrazumeva prilagođavanja procesa nastave svakom detetu i trenutno ovaj vid podrške ima više od 22.500 učenika“, dodao je ministar.

Kroz potpisani projekat Srbija će organizovati resurs centre kao projekat nove organizacione jedinice u obrazovnom sistemu i nabaviti savremene asistivne tehnologije za decu sa smetnjama u razvoju.

„Za početak, planirano je otvaranje tri resurs centra koji bi regionalno pokrivali teritoriju cele Srbije, ali je predviđeno da se taj broj kasnije poveća“, najavio je ministar prosvete.

Kako je naglasio Žiofre, uprkos tome što nismo isti, moramo podržati sve ljudske potencijale, a inkluzija je fundamentalna vrednost za obrazovni sistem u Srbiji i u Evropskoj uniji.

„Ovaj projekat je deo paketa podrške koji obezbeđuje EU za obrazovni sistem Srbije poslednjih 15 godine“, kazao je Žiofre, dodajući da će EU nastaviti da podržava obrazovni sistem u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare