Ružić: Lokalna samouprava odgovorna što devojčica iz Mirijeva nije išla u školu

Vesti 29. mar 202314:07 35 komentara
Tanjug/ Zoran Žestić

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić izjavio je da odgovornost za to što zlostavljana osmogodišnja devojčica iz naselja Mirijevo u beogradskoj opštini Zvezdara nije bila upisana u školu, niti je pohađala predškolski program, snosi lokalna samouprava koja ima matične knjige rođenih i vodi evidenciju o tome.

Pročitajte još:

Ružić je novinarima u Vladi Srbije, posle sastanka s ministrom za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željkom Budimirom, rekao da je taj slučaj „zapanjio čitavu Srbiju i njega lično“, i da je „odgovornost svih nas“ što je bila „nevidljiva za sistem“ devojčica koju je zanemarivao i zlostavljao otac kome je sudski bila dodeljena na staranje.

Istakao je da za to što devojčica nije pohađala predškolski program, niti je upisana u školu, krivicu snosi njen otac, koji je njen zakonski staratelj, a da je odgovornost lokalne samouprave što nije reagovala na to.

„Po zakonu, lokalna samouprava vodi računa o tome i obaveštava škole i predškolske ustanove“, kazao je Ružić.

Ministar je rekao da je iz tog slučaja evidentno „da je sistem zakazao“ i da je „odgovornost na svim institucijama“, pa i na njegovom Ministarstvu prosvete.

Otac zlostavljane devojčice Uroš P. uhapšen je u utorak, a kako su objavili mediji on se krio u štek stranu na Karaburmi. Tereti se da je izvršio dva krivična dela nasilje u porodici.

Devojčicu su policajci pronašli u stanu u teškom stanju, neuhranjenu i dehidriranu, pošto je partnerka njenog oca otišla u policiju i prijavila Uroša P. da ju je pretukao, a da u stanu drži zatvorenu ćerku.

Komentari (35)

Vidi sve komentare