Ružić: Nemam utisak da su sindikati ujedinjeni da prosvetari budu službena lica

Vesti 04. dec 202209:06 99 komentara
branko ružić n1
N1

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da nije stekao utisak da su sindikati ujedinjeni oko zahteva da prosvetni radnici dobiju status službenog lica kao mere zaštite od učestalih slučajeva nasilja u školama.

„Naprotiv. Postoji bojazan i kod samih prosvetnih radnika da pored prava, takav status nosi i njihovu potencijalnu krivično-pravnu odgovornost ukoliko prekrše zakon“, rekao je Ružić za list Večernje novosti.

Povezane vesti

On je kazao da će se i o tome raspravljati na sednici Radne grupe za prevenciju nasilja u školama, zakazanoj nakon slučaja u školi u Trsteniku.

„Rad te grupe smo oročili, kako bismo što pre dobili rezulte, pa će tako do kraja prvog polugodišta biti odlučeno da li je potrebna izmena nekih zakona ili podzakonskih akata. Jedan od predloga je da propisima zabranimo unošenje mobilnih telefona u učionice“, rekao je Ružić.

On je dodao da se nada da će isključenje dvojice učenika iz Tehničke škole u Trsteniku biti prekretnica u borbi protiv nasilja u školama, a ne „sezonska borba protiv te pošasti“, već da će na duži rok celo društvo, Vlada Srbije, roditelji i nastavnici biti ujedinjeni i usmereni na taj posao.

„Moj apel je da niko ne ćuti. A direktori koji prikrivaju nasilje biće sankcionisani. To treba da prijave i nastavnici, roditelji, svi u prosvetnom lancu“, kazao je Ružić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare