Ružić: Neophodno vratiti autoritet nastavnicima, roditelji da prijave nasilje

Vesti 26. nov 202212:2528 komentara
Izvor: Pixabay/ Ilustracija

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da će u utorak biti održan sastanak Radne grupe koja će se baviti sprečavanjem nasilja u školama i istakao da je neophodno vratiti autoritet nastavnicima.

POVEZANE VESTI:

Ružić je za TV Prva rekao da će sastanku Radne grupi prisustvovati stručnjaci koji izučavaju nasilje i oni koji ga sprečavaju, da bi se videlo na koji način treba „utegnuti“ sistem, jer u određenim sredinama u Srbiji postoji strah u prijavljivanju nasilja.

„Jako se nerviram zbog svega. Svi koji su odgovorni za nasilje đaka ili profesora biće sankcionisani… Mora se vratiti autoritet nastavnika, jer sada nastavnici imaju strah od učenika, što nije normalno“, rekao je ministar.

Kazao je da roditelji uvek treba da prijave nasilje nadležnima u školi, a ukoliko nema pomaka, treba da se obrate i Ministarstvu prosvete.

„Ne treba nama javnost da bi sistem funkcionisao. Škola jeste druga kuća, ali roditelji treba da razmisle i o prvoj kući, odnosno mora da se stiče kućno vaspitanje“, rekao je Ružić.

Nova faza zapošljavanja u prosveti

Ministar prosvete je najavio akciju zapošljavanja u prosveti u kojoj će 2.500 nastavnika dobiti ugovor za stalno.Reč je, kako je naveo, o „šestoj fazi“ zapošljavanja onih u prosveti koji imaju 50 odsto ili više normu.

„To je važno, jer mnogi nastavnici s ugovorom na određeno nemaju uslove da rešavaju egzistencijalna pitanja“, rekao je Ružić za TV Prva. Takođe je najavio velika ulaganja za učeničke i studentske domove.

„Do sada smo formirali dodatnih 2.650 mesta u domovima, u sedam učeničkih i šest studentksih domova, a takođe do 2025. godine biće izgrađena nova kula u Studentskom gradu u Beogradu sa 1.000 novih mesta“, rekao je ministar.

Komentari

Vaš komentar