Ružić: Nije moguće uvođenje kovid propusnica za nastavnike

Vesti 04. nov 202110:15 > 12:38 30 komentara

Eventualna odluka o produžetku raspusta je važna i osetljiva, pa ne želim da prejudiciram odluku Kriznog štaba, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i naglasio da na današnjoj sednici Štaba neće biti reči o kovid propusnicama za nastavnike.

Ružić je za TV K1, povodom uvođenja kovid propusnica za nastavnike, ocenio da to „nije moguće“.

Povezane vesti

Kada je reč o nadoknadi časova zbog eventualnog produženja jesenjeg raspusta, Ružić je rekao da će se nadoknađivati radnim subotama ili dodatnim časovima.

„Krajnja mera može biti produženje školske godine, ali mislim da do toga neće doći“, rekao je Ružić.

Ocenio je da epidemijska situacija u školama nije alarmantna.

„Brojke pokazuju nepun jedan procenat zaražene dece. Broj obolelih je do sada 5.000, a među nastavnim kadrom procenat zaraženih je 1,2 ili 1,3 odsto. Nemamo bojazan da takvo stanje može da ugrozi zdravlje nacije“, rekao je Ružić, ali i podsetio da je troje tinejdžera preminulo od koronavirusa.

„To je alarm koji treba da ukaže na potrebu da dođemo do svesti o individualnoj odgovornosti i solidarnosti prema drugima, da se što više građana vakciniše i da dođemo na ‘zelenu granu'“, ocenio je Ružić.

Dodao je da je 51,1 odsto nastavnog kadra vakcinisano, a da na fakultetima ima 62 odsto vakcinisanih.

Izvor: Tanjug

„Problem je sa našim mentalitetom. Imamo antivaksersku agresiju, a mediji nose deo odgovornosti jer daju prostor takvim idejama“, smatra Ružić.

Najavio je da će se početi sa edukacijom nastavnika, roditelja i dece u vezi sa epidemijom koronavirusa i procesom vakcinacije.

„Mi smo za kombinaciju edukacije, prevencije, poštovanja mera i vakcinacije“, rekao je Ružić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare