Ružić: Polaganje mature u manjem broju škola, testovi stižu u pratnji policije

Vesti 21. jun 202212:58 7 komentara
N1

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da je spreman operativni plan za malu maturu, koja će se polagati 27, 28. i 29. juna. On je kazao da je iz bezbednosnih razloga smanjen broj škola u kojma će se završni ispit polagati.

Pročitajte još:

„U svakodnevnom smo kontaktu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i imamo detaljno razrađen plan aktivnosti za slučaj prijave bombe u školama“, saopštio je Ružić.

Dodao je da je Republička upisna komisija donela odluku o promeni procedure sprovođenja samog završnog testa i da se, zbog bezbednosti, redukuje broj škola u kojima će se polagati završni ispit.

„Smanjili smo za oko 60 odsto broj školskih objekata u kojima će se održavati završni ispiti. Taj broj je sada 522 od 1.260 koliko ih je bilo planirano u početku. Na nama je da garantujemo potpunu sigurnost, ali i da omogućimo da svi učenici imaju jednake uslove za polaganje testova“, rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, svaka osnovna škola će obavestiti svoje učenike, kao i njihove roditelje, u kojim će se školama polagati završni ispit.

Ministar je naveo da su testovi odštampani, kao i da će biti odvezeni na lokacije u pratnji policije.

„Želimo da se unapred zahvalimo svima na razumevanju, pre svega roditeljima, a da učenicima poželimo da se u mirnom duhu pripreme za taj test i da upišu ono što su želeli“, naveo je Ružić.