Ružić o himni: Poštovanje državnih simbola osnov poštovanja zemlje

Vesti 01. sep 202111:24 > 15:39104 komentara

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da je ponosan što danas prvi dan škole počinje intoniranjem himne Srbije, a da je poštovanje državnih simbola osnov poštovanja zemlje u kojoj živimo, te da se o razvijanju osećaja zajedništva i pripadnosti društvenoj zajednici uči kod kuće i u školi, saopštilo je Ministarstvo.

On je nakon obilaska novoizgrađene osnovne škole „Vera Miščević“ u Belegišu, u opštini Stara Pazova zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, poručio da je posebno važno što se učenici vraćaju u školske klupe i što će se nastavni proces odvijati neposredno u školi, jer je to najbolje za njih i proces sticanja znanja.

Povezane vesti

„Škole su dobile jasna uputstva i vrlo je važno da se svi pridržavaju propisanih preventivnih mera i pravila koja su detaljno razrađena“, istakao je Ružić i objasnio da su u tim okolnostima rizici u školama svedeni na najmanju moguću meru.

Govoreći o ciljevima Ministarstva, Ružić je napomenuo da će se nastaviti ulaganja u infrastrukturu na svim nivoima obrazovanja i vaspitanja, kao i da je ove godine opredeljeno skoro 900 miliona dinara, odnosno 7,5 miliona evra za investicije u osnovnom i srednjem obrazovanju.

„Ova nova, moderna škola u Belegišu svakako dobro ilustruje našu opredeljenost da se u obrazovanje u Srbiji konstantno ulaže“, rekao je Ružić i dodao da škola ima 2.720 kvadrata i izgrađena je uz poštovanje svih standarda, opremljena rampama za osobe za invalidetom i liftovima za tu namenu.

„Saopštenje BNV opasno“

Ružić je ocenio kao „opasno“ saopštenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) da je emitovanje himne na početku školske godine „neprihvatljivo“ za Bošnjake jer je deo „isključivo sprskog idenditeta“.

„Sramno je da se nacionalni savet Bošnjačke nacionalne manjine, koji je jedan od 21 saveta, na takav način politizuje od strane onoga koji jedinu politiku vidi u tome da negira državu Srbiju i njene državne simbole“, rekao je Ružić, nakon obilaska Osnovne škole „Vladislav Ribnikara“ u Beogradu, navodeći da su prava nacionalih manjina na veoma visokom nivou u Srbiji.

On je pozvao „autora saopštenja da sagleda da li se deca bošnjačke nacionalnosti u nekim drugim držvama poput Hrvatske, Nemačke, Francuske, ogluše kada se neki važan državni simbol istakne“.

Premijerka Brnabić rekla je da je ovo prva školska godina u istoriji Srbije koja počinje intoniranje himne što, kako je istakla, pokazuje jedan drugačiji stav prema našoj zemlji i našoj budućnosti.

„I od danas, pa nadam se zauvek, svaka školska godina u Srbiji počinaće intoniranjem himne“, kazala je Brnabić.

Izvor: Tanjug

Ružić je povodom početka školske godine obišao i osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“ i Treću beogradsku gimnaziju u Beogradu.

Komentari

Vaš komentar