Ružić s đacima na probnom testu: Imate dovoljno vremena da se spremite za maturu

Vesti 25. mar 202310:56 komentara
TANJUG/RADE PRELIĆ

Ministar prosvete Branko Ružić obišao je učenike osmog razreda Osnovne škole "Bora Stanković" na Banjici, koji polažu probni test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i treći test iz predmeta po izboru i poručio da im ostaje dovoljno vremena da upotpune svoje znanje do završnog ispita male mature u junu.

„Zadatke možete da vežbate na pripremnim časovima koje škole organizuju, a na raspolaganju vam je i portal eVežbaonica sa više od 4.200 različitih zadataka“, rekao je ministar osmacima.

Kako je saopšteno iz ministarstva, Ružić je podsetio da će ove godine prva generacija učenika, umesto kombinovanog testa, kao treći test, polagati jedan od pet predmeta po izboru.

Učenici su u petak polagali probni test iz matematike, a danas polažu srpski, odnosno maternji jezik i treći test iz izbornog predmeta.

Najveći broj učenika, njih 38 odsto opredelio se da kao treći test polaže test iz biologije, za geografiju se odlučilo 29 odsto, za istoriju oko 16 odsto, njih devet odsto se prijavilo da polaže hemiju kao izborni predmet, dok se osam procenata odlučilo za fiziku.

Izvor: Tanjug

Probni završni ispit polagaće 64.747 učenika.