Ružić: Učenici u Srbiji stečeno znanje mogu da iskoriste u svim segmentima

Vesti 26. feb 202113:35 11 komentara
TANJUG/TARA RADOVANOVIC

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je jedan od ciljeva reforme obrazovnog sistema u Srbiji da učenici stečeno znanje mogu da iskoriste u svim segmentima života.

Ružić je u uvodnom govoru na onlajn javnoj raspravi Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o Predlogu strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine, rekao da će novi standardi obrazovnih dostignuća omogućiti unapređenje obrazovanja i doprineti usklađivanju između veština koje se traže na tržištu rada i obrazovnih rezultata.

Govoreći o nastavi tokom epidemije koronavirusa, koja traje već godinu dana, Ružić je rekao da su način i brzina na koji je ona organizovana za ponos.

Takvu ocenu je obrazložio time što nastava u Srbiji tokom epidemije nije kasnila, nastava na daljinu je organizovana veoma brzo, obezbeđena je nastava na jezicima manjina. Ministar je kazao da Predlog strategije predstavlja kontinuitet sa već započetim reformma za izgradnju modernih obrazovnih sistema najvišeg kvaliteta.

„Shodno tome, ciljevi su nam veći obuhvat dece, neosipanje dece, kvalitetniji programi, podrška nastavnicima, upotreba savremenih tehnika i alata…“, kazao je Ružić.

Istakao je da razvoj tehnologije nameće brze promene u obrazovanju, pa je, između ostalog, važno i da nastavnici imaju kontinuiranu podršku.

„To podrazumeva i nastavnika koji je digitalno kompetentan“, rekao je ministar.

On je najavio i da je u planu formiranje analitičke jedinice u Ministarstvu koje vodi.

Uz to, dodao je, reforma ima za cilj i da unapredi vaspitne funkcije škole radi razvijanja demokratskih vrednosti kod učenika.

Takođe je, njegovim rečima, predviđeno i unapređivanje odnosa prema srpskom jeziku i književnosti.

Kada je reč o visokom obrazovanju, između ostalog, planira se podsticanje visokotehnološkog preduzetništva, formiranje centara za intelektualnu svojinu, habova i slično, rekao je Ružić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare