Ružić za N1: Mala matura će biti održana, kriterijumi u skladu sa situacijom

Vesti 19. apr 202114:22 > 14:26 12 komentara

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je za N1 da ne postoje razlozi zbog kojih bi završni ispit za osnovce, odnosno mala matura, trebalo da bude odložena. "Sasvim je dovoljno vremena da se na jedan relaksiran način svi pripreme, da izađu na taj završni ispit i nakon toga upišu u skladu sa listom želja neku srednju školu", izjavio je Ružić. Dodaje i da su se stariji osnovci i srednjoškolci vratili u školske klupe, s obzirom da je epidemiološka situacija, kako kaže, bolja poslednjih nedelja.

„Stanje je redovno, danas su sve škole počele s vaspitno-obrazovnim procesom u skladu sa preporukom, a na osnovu zaključka Kriznog štaba, imajući u vidu da su epidemiološki uslovi za nijansu bolji nego u prethodne tri ili četiri nedelje“, rekao je ministar.

Ružić objašnjava da mlađi osnovci nisu menjali svoj način rada.

POVEZANE VESTI

„Oni su pohađali nastavu, podeljeni su u dve grupe, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Đaci od 5. do 8. razreda su se vratili modelu od od 1. septembra: podeljeni u dve grupe, uz poštovanje mera, i dan za dan – jedan dan neposredna nastava, drugi dan nastava na daljinu. Srednje škole idu jedne nedelje neposredno, druge onlajn“, kaže Ružić.

Kako je naglasio, nema informacija „da ima kriznih situacija ili slučajeva“.

„Sagledavamo one situacije kada sporadično dođe do procena lokalnih zavoda za javno zdravlje u odnosu na epidemiološku situaciju, u skladu sa lokalnim kriznim štabovima, škole mogu da se obrate ministarstvu i zatraže saglasnost za prelazak na onlajn nastavu. Epidemiološka kriva je počela da pada, ali želim da kažem da obrazovni sistem niti je bio niti će biti mesto za transmisiju koronavirusa i to je najvažnije. Visok stepen odgovornosti su pokazali i nastavnici i vannastavno osoblje, a najvažniji segment su učenici i studenti, gde je i veliko razumevanje roditelja“, izjavio je ministar.

Govoreći o brojkama, Ružić kaže da što se tiče zaposlenih i u predškolskim ustanovama i školama, broj zaraženih nije prelazio 2,5 do tri procenta u odnosu na ukupan broj zaposlenih, a među učenicima, broj nije prelazio 1,5 precenata.

„To su mali brojevi“, rekao je.

Mala matura po zakonu obavezna

Ružić kaže, reagujući na pojedine apele da treba ukinuti polaganje male mature ove godine zbog koronavirusa, da ne postoji opravdani razlog za to.

„Zakon propisuje jasnu obavezu da se mala matura za osmake održi. On je sastavljen od tri elementa: srpskog (maternjeg jezika) i književnosti, matematike i kombinovanog testa. Nema razloga da se ukida završni test, imajući u vidu da sama mala matura ima sertifikacioni i evaluacioni kriterijume, kao i kvalifikacioni, i definiše stečeno znanje tokom osmogodišnjeg školovanja“, naglasio je Ružić.

Dodaje da ipak, treba imati u vidu vanredne okolnosti.

„Imajući u vidu vanredne okolnosti, prirodno je da zajedno sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta vaspitanja i obrazovanja, sagledamo one mogućnosti koje će nam dati za pravo da u određenim nijansama sam sadržaj tih zadataka bude komplementaran situaciji. Imajući u vidu da smo ostavili mogućnost da se gradivo reducira do 20 posto i da se nastava fokusira na ono što je najznačajnije, da će i sadržaj pitanja na testu korespondirati sa tom realnošću“, kazao je Ružić.

Tvrdi da je bilo dovoljno vremena da se svi pripreme za taj završni test.

„On je pripreman od novembra prošle godine, održani su i probni testovi, 23, 24 i 25. juna će biti završni test. Sasvim je dovoljno vremena da se na jedan relaskiran način pripreme, da izađu na taj završni ispit i nakon toga upišu, u skladu sa listom želja, neku školu. Treba biti realan, ne uče đaci samo u neregularnim okolnostima, mi živimo u neregularnim okolnostima kao planeta. Sagledavamo sve probleme koje imaju i nastavnici i đaci, i naravno da će u tom smislu biti olakšica“, izjavio je ministar.

Dodaje i da je probni završni test bio teži nego što je to završni test.

„Za sada ono što možemo da kažemo je da rezultati ne odudaraju sa probnog testa od nekih prethodnih godina, tako da ćemo svakako tokom ove nedelje imati jednu brzu analizu, sa kvalifikovanim uzorkom da vidimo da li je došlo do nekih pomeranja, ali za sada vidimo da ih nije bilo“, izjavio je.

Autonomija univerziteta nije ugrožena

Biografija bez mrlje i ugled u akademskoj zajednici neće biti dovoljni za angažman nastavnika na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu. Ukoliko se usvoje izmene Zakona o visokom obrazovanju, tražiće se i blagoslov. U Nacrtu zakona, to je saglasnost nadležnog organa crkve, odnosno Sinoda. Isto pravilo važilo bi i za upis studenata. Pojedini univerzitetski profesori poručuju – mi to nećemo dozvoliti.

PROČITAJTE I:

Komentarišući izmene ovog zakona, ministra Ružić kaže da „autonomija univerziteta nije ugrožena“.

„Javna rasprava je završeba 17. ovog meseca i nije po meni najvažnija stvar to što ste pomenuli, već ukoliko budu izmene prihvaćene ćemo se približiti krajnjem cilju – da se vratimo u ENKVA (Evropska asocijacija za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju). Ali, kritike su dobrodošle“, rekao je.

I dodao: „Autonomija univerziteta nije ugrožena, to načelo postoji i u nekim zemljama EU“.

Ministar ne vidi ništa sporno ni u odluci Vlade Srbije da u Savet FPN-a imenuje dve ministarke – Maju Gojković i Jadranku Joksimović.

„Mislim da je to pitanje neutemeljeno, jer smo u prethodnom periodu menjali normativni okvir, jasno je definisano koliko članova saveta predlaže Vlada Srbije. Da li vladi treba da bude suspendovano pravo da kao osnivač i onaj ko finansira ima svoje predstavnike u savetima fakulteta. To nije logično. Nigde ne piše da moraju da budu ili da ne moraju da budu ministri. Ali da li ministrima treba suspendovati to pravo“, upitao je Ružić.