Šabić: Cecin zahtev je pokušaj zastrašivanja, i Tito zaštitio ime pa se govorilo

Vesti 12. jul 202119:26 > 19:32 109 komentara

Pritisci na medije nakon što je neka emisija emitovana, uobičajeni su. Ali, da se emiterima i novinarima preti pre nego što je nešto objavljeno, nova je praksa, kojoj je pribegla pevačica Svetlana Ražnatović. Ona je zahtevala da se ne emituje emisija "Srpska majka" iz serijala "Junaci doba zlog". Advokat Rodoljub Šabić kaže da takav zahtev ne bi prošao ni u jednopartijskom političkom sistemu.

U ime Svetlane Ražnatović najpre televiziji N1, a zatim i produkcijskoj kući JSP obratio se advokat Radomir Munižaba koji navodi da će, ukoliko emisija o njoj bude prikazana, Svetlana Ražnatović biti prinuđena da presavije tabak. „Obaveštavate se da je Svetlana Ražnatović zaštitila žig, lik i delo Svetlane Ražnatović – Cece, te se s tim u vezi ništa u vezi njenog lika, dela i stvaralaštva ne može objavljivati bez njene izričite saglasnosti“, naveo je.

Povezano:

Advokat Munižaba, međutim ne navodi po kom članu zakona o javnom informisanju traži da se emisija ne emituje. U produkciji JSP kažu da su autorska prava i žig jedno, a da je informisanje u interesu javnosti nešto sasvim drugo.

„To da vi kažete da neko ne može vama da se bavi, jer ste vi zaštitili vaš žig, lik i delo je u najmanju ruku bahato. Ali, to pokazuje izvestan osećaj moći, jer to ne važi ni za koga. Ne postoji ličnost u ovoj zemlji ili bilo gde na svetu o kome vi ne smete da pišete i objavljujete“, naglašava Jovana Polić, jedna od autora serijala.

Zakon o javnom informisanju je jasan. U članu 4 kaže: Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija.

„Mi se, zaista, ne bavimo njenom estradnom karijerom. Mi se bavimo onim što se nikako ne može zaštititi, a to je njen neestradni deo karijere. Ona je izuzetno važna ličnost za ovo društvo, a nikada se nijedan medij nije bavio njom“, ističe Jovana Polić.

Advokat Rodoljub Šabić, nekada poverenik za informacije od javnog značaja, kaže za N1 da je jedna od osnovnih društvenih uloga novinara da istražuju ulogu, uticaj i delovanje javnih ličnosti u društvenom životu, te da je ovde reč o pokušaju da se zastraše autori serijala „Junaci vremena zlog“.

„Meni sve to liči na jednu sekvencu filma koji već duže gledam, poput onih pretnji koje je NIN dobijao od GIM-a zbog izveštavanja, pa onda onih opomena pred tužbu koje je slao Milenijum tim na sve strane“, navodi Šabić.

Kaže da je u vreme socijalizma postojala zabrana o kakvoj govori advokat Svetlane Ražnatović, ali se odnosila na jednu sasvim drugačiju ličnost.

„Koliko se ja sećam, mi smo svojevremeno imali Zakon o zaštiti imena, lika i dela Josipa Broza Tita, ali čak ni taj zakon nije zabranjivao da se o Titu govori“, ističe Šabić.

Televizija N1 kontaktirala je putem predstavnika za medije Svetlanu Ražnatović i ponudila joj da obrazloži dopis koji je njen advokat poslao. Odgovor je bio da ne želi da daje izjave tim povodom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare