Šabić: Fascinantno da je EK prepoznala neki napredak u našem pravosuđu

Vesti 19. okt 202121:10 > 21:13 18 komentara
Rodoljub Šabić
N1

Nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je u emisiji Iza vesti da mu je "facinantno da je EK prepoznala neki napredak u našem pravosuđu". "Imate niz izveštaja takozvanih Watchdog institucija, neki su već objavljeni za 2021. godinu, neki za 2020, ni u jednom nismo pozitivno ocenjeni, to su najlošije ocene u poslednjoj deceniji. Nema nijednog u kome se primećuje to što je gospodin Varhelji primetio", rekao je on.

Šabić kaže da je za EU taj proces proširenja strateško ulaganje.

„Činjenica je da je EU nekakva globalna sila, ima neke svoje pretenzije, nju svakako iritira ovaj sve veći uticaj Rusije i Kine na ovom prostoru. Ona zna da je priča o integraciji magnet koji jača njen uticaj ovde i ona to održava“, kaže on.

Ističe da se vide neke situacije koje su iz naše perspektive neverovatne.

„To da su oni prepoznali neki napredak u našem pravosuđu, za mene je to zaista fascinantno. Imate niz izveštaja takozvanih Watchdog institucija, neki su već objavljeni za 2021. godinu, neki za 2020, ni u jednom nismo pozitivno ocenjeni, to su najlošije ocene u poslednjoj deceniji. Nema nijednog u kome se primećuje to što je gospodin Varhelji primetio“, rekao je on.

Govoreći o izjavi komesara za proširenje Olivera Varheljija, u kojoj je naglasio spremnost da se lično angažuje u Srbiji kako bi sve strane učestvovale na izborima 2022. godine, kaže da mu „niko nije branio ni do sada“.

„Nisam siguran da je iskren u tome. Varhelji je ličnost, čovek mađarskog lidera Orbana“, kaže Šabić.

Ističe da za svoju zemlju navija uvek, bez obzira na to kakva je aktuelna vlast.

Povezane vesti

„Kad primećujete napredak u oblastima gde ga evidentno nema, možda smo mi subjektivni, ali nijedna Watchdog institucija ne primećuje taj napredak, ne samo da nisu primetili napredak, nego vide nazadovanje“, kaže on.

Poreska uprava Srbije tražila je od turističkih agencija da dostave lične podatke klijenata, koji su u toku jedne godine na aranžmane potrošili više od 5.000 evra. U dopisu su se pozvali na Zakon o utvrđivanju porekla imovine i Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Šabić kaže da je reč o ličnim podacima.

„Ne o bilo kojim, nisu to statistički, finansijski i slično, pretenduje se na obradu ličnih podataka, to ne može tako da se radi. To su dva aranžmana godišnje za četvoročlanu porodicu. Poreska uprava ima pravo, kada je utvrdila prethodno da je gospodin Rodoljub Šabić kupio kuću na Dedinju, Kopaoniku, skup džip i brod, ima pravo da traži od turističke agencije, za njega, a ne za sve“, kaže Šabić.

U svim zakonima na svetu, objašnjava on, piše da su ovlašćeni, ali „mora biti opravdano svrhom i smislom“.

„Fundamentalni principi obrade ličnih podataka su upravo to“, kaže on.

O prodaji Pošte net Telekomu: Dve državne firme ne mogu da se slože ni čime trguju

Osvrnuo se i na slučaj prodaje Pošte net Telekomu.

„Vi tu imate dva problema neverovatna. Imali ste transakciju dve firme, koja je pompezno najavljena. Pošta gasi jednu vrstu usluga, a preuzima je Telekom, onda se otvara čitav niz pitanja, prvo, dali su podtake svojih korisnika drugoj firmi, a da nisu pitali korisnike, bilo čije podatke ne možete dati bez saglasnosti, to je nesumnjivo kršenje prava“, kaže on.

Onda se, dodaje, otvorio čitav niz drugih pitanja.

„Sa stanovišta pravila o konkurenciji, sa stanovišta transparentnosti raspolaganja javnim resursima, kako može bez tendera, pod uslovima koji su javnosti potpuno nepoznati, za cenu koja je nepoznata neka firma da ustupi drugoj firmi neke resurse koji su definisani. To je otvorilo niz pitanja koja su ostala bez odgovora. Na kraju imamo kao šlag na tortu izjavu direktora jedne firme ‘mi smo kupili infrastrukturu’ i izjavu partnera u poslu koji kaže ‘kakvu infrastrukturu, infrastruktura nije na prodaju, mi smo prodali korisnike’. Dve firme, državne firme, čiji su vlasnici na kraju krajeva građani Srbije, ne mogu da se slože ni čime trguju, ali u najboljem slučaju trguju građanima, nazvao sam to cirkusom i to jeste“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare