Šabić: Neprimerena blagost prema Ziđinu, poruka kompanijama da mogu da zagađuju

Vesti 17. maj 202210:59 3 komentara
N1/arhiva

Član Upravnog odbora Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), advokat Rodoljub Šabić, ocenio je da se "neprimerenom blagošću" prema kompaniji Ziđin šalje poruka da strane kompanije koje svojim aktivnostima zagađuju životnu sredinu Srbije, mogu praktično nekažnjeno da nastave sa tim.

Šabić je, u pisanoj izjavi, podsetio da je Osnovno javno tužilaštvo u Negotinu naredilo privrednom društvu Srbija Ziđin Kuper d.o.o da uplati iznos od 900.000, a direktoru društva da uplati iznos od 100.000 dinara u budžet Srbije, za humanitarne svrhe.

POVEZANE VESTI

Krivična prijava po kojoj je tužilaštvo postupalo, a koju je RERI podneo pre godinu dana, potkrepljena je rezultatima relevantnih stručnih analiza vode iz reke Pek, iz kojih se vidi krajnje zabrinjavajuće, višestruko povećano prisustvo vrednosti bakra, mangana, gvožđa i arsena u reci zbog ispuštanja otpadnih voda iz rudnika koji je u vlasništvu Ziđina, ukazao je Šabić.

Šabić je rekao da je tužilaštvo odlučilo da primeni oportunitet i donelo ovu naredbu kojom je krivično gonjenje odložilo do 18.oktobra, s tim da gonjenje neće ni preduzimati i ukoliko privredno društvo i direktor u datom roku ispune obavezu.

Za primenu načela oportuniteta od brojnih zakonskih uslova najbitniji je taj da to bude u javnom interesu, a okolnosti govore da u ovom i ovakvim slučajevima to nije u javnom interesu i da ne zadovoljava ni zahteve pravičnosti ni zahteve posebne i opšte prevencije, predočio je Šabić.

Iznosi izrečenih obaveza od oko oko 8.000 evra kompaniji i 800 evra direktoru deluju groteskno mali u odnosu na činjenicu da Ziđin u Srbiji godišnje pravi poslove vredne stotinama miliona evra i ostvaruje adekvatan profit. Iluzorno je očekivati da se takvim blagim kaznama može postići željeni efekat, pre će biti obrnuto, smatra Šabić.

Ukazao je da je nužno prestati sa gotovo servilnim odnosom vlasti prema stranim investitorima koji podrazumeva zatvaranje očiju pred kršenjem zakona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare