Šabić: Ni Vrhovni sud više ne može da promeni oslobađajuću presudu u slučaju Ćuruvija

Vesti 02. feb 202422:20 70 komentara
Rodoljub Šabić
Ivan Dinić/Nova S

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je da su odlukom Apelacionog suda četvorica optuženih (i prethodno već dva puta nepravosnažno osuđenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije) sada oslobođeni svake krivice i da se tu "praktično više ništa ne može promeniti".

Šabić je izjavio da je pomenuta presuda na njega „ostavila krajnje neprijatan utisak“, ali da ga „nije i sasvim iznenadila, jer već nekoliko meseci u pravosudnim kuloarima kolaju informacije da je takva presuda doneta, ali da se iz ko zna kojih razloga njeno objavljivanje odlaže“.

„Nisam bio u prilici da vidim obrazloženje presude pa ne mogu ni da ga komentarišem, ali izreka presude definitivno znači da su ljudi koji su bili optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije oslobođeni svake krivice i tu se praktično više ništa ne može promeniti“, rekao je Šabić.

POVEZANE VESTI

On je dodao da hipotetički ostaje mogućnost da javni tužilac podnese vanredni pravni lek – zahtev za zaštitu zakonitosti, što će, kako je naveo, verovatno i uraditi.

„Međutim, po zakonu, praktično dejstvo taj zahtev može imati samo ako je uložen u korist okrivljenih, što ovde ne bi bio slučaj. Tako da bi konkretnom slučaju, čak i pod pretpostavkom da Vrhovni sud koji odlučuje po zahtevu nađe da postoji neka povreda zakona, on bi to konstatovao, ali bi oslobađajuća presuda ipak ostala na snazi“, precizirao je Šabić.

Istakao je da je ono što je mnogo važnije od sudbine konkretnih optuženih, to što je presuda „potvrda i inače sve snažnije prisutne, za građane zastrašujuće predstave o potpunoj nemoći države, državnih organa“.

„Ako je moguće da ni za četvrt veka nisu u stanju da razotkriju i kazne nalogodavce i izvršioce mučkog ubistva novinara koji je bio kritičar i oponent vlasti, a koji je do same smrti bio pod prismotrom bezbednosnih struktura, onda je bukvalno sve moguće“, kazao je Šabić.

„Ovakav kraj postupka u slučaju Čuruvija jeste strašan, ali je još gore to što je on samo još jedna, u sve dužem nizu, potvrda da je sentenca ‘pustimo institucije da rade svoj posao’, koja je u svakoj uređenoj državi vredna i ohrabrujuća, u našoj državi pretvorena u bezvrednu, ciničnu i iritantnu floskulu“, zaključio je Šabić.

Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je četvoricu nekadašnjih pripadnika Službe državne bezbednosti optužbi za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

Sud je preinačio prvostepenu presudu kojom su Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić osuđeni na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo poznatog srpskog novinara i urednika.

Slavko Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. godine, sa 18 metaka ispaljenih u leđa, ;u centru Beograda, u ulazu zgrade u kojoj je živeo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare