Šabić o izručenju državljanina Bahreina: Vlast još jednom izblamirala Srbiju

Vesti 25. jan 202219:211 komentar
N1/arhiva

Deportacija državljanina Bahreina, uprkos odluci Evropskog suda za ljudska prava, predstavlja "sraman potez vlasti" u Srbiji, ocenio je advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

„Izručenjem čoveka koji je tražio azil, kršeći pritom naše zakone, Konvenciju o ljudskim pravima pa i odluku suda za ljudska prava naša vlast je povukla sraman potez. Još jednom je teško izblamirala Srbiju u međunarodnim relacijama“, napisao je Šabić na svom Tviter nalogu.

Državljanin Bahreina Ahmed Džafar Mohamed Ali, osuđen pred tamošnjim sudom za „dela vezana sa terorizmom“, izručen je iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Bahreina.

Evropski sud za ljudska prava je zatražio od Srbije da obustavi ekstradiciju do 25. februara, kako bi mu dala vremena da ispita „moguće rizike od torture“, naveo je bahreinski institut za prava i demokratiju.

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je ranije da je državljanin Bahreina od novembra prošle godine bio u pritvoru u Srbiji, iako je pred nadležnim organima u postupku za izručenje izrazio nameru da traži azil u Srbiji, tvrdeći da mu u državi porekla preti opasnost od mučenja, političkog i verskog progona.

Komentari

Vaš komentar