Šabić: Predsednik Vučić dužan da zbog povrede procedure vrati zakon

Vesti 07. dec 202114:23 > 14:59 34 komentara
N1

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je u slučaju aktuelnog donošenja Zakona o eksproprijaciji "zbog očiglednog nepoštovanja procedure, Vučić dužan da vrati taj zakon, a da Vlada Srbije treba da organizuje nakon toga ozbiljnu javnu raspravu o njemu". Govoreći o protestima koji su održani u našoj zemlji, on je ocenio da su "očekivani". "Građanska neposlušnost je fenomen koji je prisutan širom sveta. Svuda se građani dižu, često iskazuući neposlušnost i kršeći neke zakone, da bi ukazali da veće nepravde u nekim drugim zakonima", istakao je Šabić.

„Nakon najave (vezane za Zakon o ekspropijaciji) koje je predsednik Vučić izrekao u Gornjim Nedeljicama, oglasila se Vlada, oglasio se i ministar Mali, pa nam je objasnio da oni pripremaju neki novi Predlog zakona. Ja mislim da je to u najmanju ruku neozbiljan i neodgovoran postupak. Teško je naći nešto u uporednoj zakonodavnoj praksi. Ja ne znam šta oni menjaju. Da li menjaju stari zakon, koji su već promenili, Predlogom koji je već izglasan u skupštini, a koji predsednik još nije proglasio, ili žele da promene zakon koji je izglasan, ali samo u slučaju da ga je predsednik vratio jer je odbio da ga potpiše“, kaže Šabić.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, sve to je sa proceduralnog stanovišta, „krajnje neozbiljno“.

„Još je iritantnije što je taj odnos i neshvatljiva lakoća kojom se oni odnose prema tom zakonu. Tu je u fundamentu ograničavanje ili oduzimanje svojine, jednog od fundamentalnih ljudskih prava… „, rekao je on.

Ocenjuje da je zakon „jako loš i da je sa razlogom izazvao žestoke reakcije stručne i šire javnost“.

Ukazuje da je kod ovakvog zakona predlagač dužan da organizuje javnu raspravu.

„Oni to nisu uradili. Dakle, prekršili su zakon, i prekršili su poslovnik Vlade Srbije u kom stoji ta ista obaveza. Nakon toga su naišli na žestoke rakcije, i sada nam opet pripremaju neki papir, ili šta već, opet bez javne rasprave. Po drugi put krše zakon željama predsednika“, upozorio je on.

N1

Nedopustivo da premijerka lepi etiketu „fašista“ ljudima koji protestuju

Dodaje da ne zna kakvo rešenje predsednik Vučić ima na umu, ali napominje da je jedino rešenje koje bi bilo u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku je da predsednik „ako ne zbog drugih razloga, onda zbog nepoštovanja procedure, vrati taj zakon, a Vlada Srbije da organizuje javnu raspravu“, rekao je Šabić.

Ocenjuje da uprkos najvama iz vrha vlasti, taj zakon nije obavezan da se donese do Nove godine, „osim ako nekome nije obećano ili u slučaju da je potrebno brzo da se realizuju neki ciljevi“.

„NIje slučajno što veliki deo javnosti to povezuje sa drugim zakonom, Zakonom o referendumu i vezuje sa Rio Tintom. Dakle, polazi se od pretpostavke da su oba potrebna za slučaj da narod izrazi svoju volju i da pusti Ri Tinto da radi to što je, očigledno, od strane vlade dogovoreno. Za to će trebati referendum. A očigledno je da je za eksproprijaciju ili za efikasnost, potreban ovaj drugi zakon“, kaže Šabić.

Ponavlja da mu nije jasno zašto se insistira na toj brzini donođenja ovih zakonskih akata.

Govoreći o protestima koje su izazvala sporna dva zakona, on kaže da nezadovoljstvo građana uopšte nije čudno, kako to vlast želi da predstavi.

„Nedopustivo je da premijerka lepi etiketu ‘fašista’ tim ljudima. Građanska neposlušnost je fenomen koji je prisutan širom sveta. Svuda se građani dižu, često iskazuući neposlušnost i kršeći neke zakone, da bi ukazali da veće nepravde u nekim drugim zakonima“, istakao je Šabić.

Zaključuje da su dva problematična zakona „samo deo podugačkog lanca očajno loših zakonodavnih poduhvata naše vlade“.

Snimak emisije N1 Studio Live

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare