Šabić: Psihijatrijsku kliniku „Laza Lazarević“ pretvaraju u ludnicu

Vesti 25. mar 202308:26 35 komentara

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je da Vlada Srbije mora da reaguje povodom situacije u Klinici za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević" i da donese odluku o tome da li će sadašnja direktorka ostati na ovoj funkciji, ili će biti smenjena. Ovakvom situacijom, ocenjuje sagovornik N1, "psihijatrijsku kliniku 'Laza Lazarević' pretvaraju u ludnicu".

Povezane vesti

„Zaposleni u bolnici „Laza Lazarević“ su se obraćali za pomoć Civilnom odboru za zaštitu ljudskih prava kojim predsedavam i molili su za pomoć. Vi imate situaciju u kojoj u jednoj prihijatrijskoj klinici osam ili devet meseci traje štrajk. Iz te klinike, zbog sukoba sa direktorkom otišlo je nekoliko desetina lekara specijalista i još više zaposlenih. Ozbiljno je dovedeno u pitanje normalno funkcionisanje klinike. Štrajk je bio pokušaj da se Vlada Srbije upozori na stanje koje je alarmantno“, istakao je Šabić.

Prema njegovim rečima, situacija u ovoj ustanovi je jedinstvena i ocenjuje da je u „uporednoj praksi nemoguće naći sličan primer“.

Podseća da je nakon toga Vlada Srbije reagovala, da je izvršena inspekcija, kao i da je nadležna ministarka preoporučila smenu direktorke.

„To i potvrđuje navode štrajkača da je najodgovornija za situaciju u ovoj kući – direktorka. Međutim, čini mi se skoro pola godine Vlada Srbije gura problem pod tepih, jer ga uopšte ne razmatra. Najstrašnije je što je neformalno objašnjenje da koalicioni partneri u vlasti ne mogu da se dogovore oko kadrovskog rešenja. Pazite, vi imate situaciju u kojoj je par stotina ljudi koji tamo rade i par stotina pacijenata potpuno podređeno političkim interesima“, ukazao je Šabić.

On je naveo da se radi o „potpuno neprincipijelnom prepucavanju“ stranaka na vlasti.

„To je šokantno. Jasno je da Vlada Srbije mora da preseče. Ako sme da kaže da je direktorka u pravu, iako je resorna ministarka rekla da je smene, neka to kaže. Ali – mora nešto da preduzme“, zaključio je Šabić.

Komentari (35)

Vidi sve komentare