Šabić: Tužilaštvo na potezu, da utvrdi ko je Vučiću dao medicinske podatke

Vesti 03. maj 202322:53 78 komentara
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je na konferenciji za novinare da su državne institucije u slučaju dečaka koji je izvršio napad u školi "Vladislav Ribnikar" uradile svoj posao, tako što je izneo je lične podatke maloletnika i sve to "potkrepio" podacima iz analiza dve zdravstvene ustanove o dečakovom mentalnom zdravlju. Advokat Rodoljub Šabić kaže za portal N1 da je nedopustivo da se takvi podaci iznose u javnost, kao i da je sada Tužilaštvo na potezu, koje treba da po službenoj dužnosti utvrdi ko je Vučiću takve podatke ustupio.

„U slučaju objavljivanja podataka o zdravstvenom stanju bilo kojeg lica, relevantna su dva zakona, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i Zakon o pravima pacijenata i prema oba ova zakona objavljivanje takvih podataka nije dozovoljeno. Međutim postavlja se pitanje je kako je Vučić uopšte i u kom svojstvu došao do tih podataka,  jer po Zakonu o pravima pacijenata ta dokumentacija, osim lekarima, može biti dostupna drugim licima samo na osnovu odluke suda“, objašnjava Šabić.

On dodaje i da roditelji dečaka mogu da podnesu tužbu zbog otkrivanja tih podataka, ali da bi državno Tužilaštvo po služenoj dužnosti trebalo da utvrdi koje su to osobe koje su predstavniku izvršne vlasti dale dokumentaciju na uvid.

POVEZANE VESTI:

„Kada je reč o licima koja su Vučići stavila na raspolaganje tu dokumentaciju to mora da uradi tužilac, jer jedna situacija kada tako nešto učin neko „neutralno“ lice, a druga kad je čini službeno lice, osnosno lekar koji tim podacima raspolaže samo u zakonu utvrđenim okvirima, a ne da bi je delio, posebno ne predstvnicima izvršne vlasti“, rekao je Šabić za portal N1.

Takođe, objašnjava Šabić, neprihvatljivo je objavljivanje punog imena i prezimena maloletnika, njegovog datuma i godine rođenja, u ovom slučaju počinioca višestrukog ubistva, a što je na konferenciji za novinare učinio Veselin Milić načelnik beogradske policije.

„Naša policija u puno benignijim situacijama često objavljuje samo inicijale, čak i punoletnim licima. U pitanju je maloletnik, trinaestogodišnjak i ne vidim razlog da se ne samo njegovo već bilo čije ime otkriva dok u nekom postupku ne bude osuđen kao krivac, zaključio je Šabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare