Sabotaža ili nemoć: Da li su Dodik i RTS slučaj za policiju i BIA?

Vesti 27. apr 202312:57 41 komentara
N1

Zahtev Radio-televizije Srbije da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativna agencija pokrenu istragu o tome kako se izjava Milorada Dodika pre početka snimanja emisije našla na društvenim mrežama pomalo je čudan s obzirom da se ne radi o ugrožavanju bilo čije bezbednosti, smatraju sagovornici portala N1.

Nekadašnji savetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova i advokat Božo Prelević ističe za naš portal da „ako RTS kaže da treba BIA time da se bavi, to onda znači da oni misle da je bila neka vrsta sabotaže“.

„S obzirom na to da se radi o visokom predstavniku vlasti susedne države, može se postaviti pitanje koliko je uopšte zaštićen RTS ako tako cure informacije i snimci. To je nanelo veliku štetu, pogotovo što je mogao da bude u pitanju i neki ambasador i da se izreknu mnogo ozbiljnije stvari iz neformalnog razgovora“, ocenjuje Prelević.

To sve ukazuje, prema njegovim rečima, da RTS ne želi sam da se bavi time i da nema kapaciteta, odnosno da ne mogu to da spreče.

Pročitajte još:

„Lično mi sve ovo ostavlja nekako ružan i gorak i utisak da mediji sami pozivaju policiju i BIA da dođu i ispituju novinare, kamermane, montažere… To ne bi smelo da se desi. To je znak njihove nemoći. U RTS moraju da znaju ko je imao pristup tome i ko je mogao da snimi. Nije ovo nešto upereno protiv Dodika, već protiv RTS, neka vrsta bunta“, napominje naš sagovornik i dodaje su se prešle granice pozivanjem BIA da se uključi.

Nekadašnja inspektorka za suzbijanje kriminaliteta u MUP i aktuelna poslanica Narodne stranke Slavica Radovanović objašnjava za portal N1 da pretpostavlja da je RTS pozvao MUP jer postoji Odeljenje za visokotehnološki kriminal koje u saradnji sa Googlom i drugim platformama proverava kako je i ko je prvi to pustio na internetu.

„To im je slamka spasa. A zašto BIA? Ne vidim razlog imajući u vidu da to nije neka opasnost po bezbednost države. Prvi put čujem da bi BIA trebalo da se bavi ovakvim slučajevima. RTS je mnogo gore stvari objavljivao pa nisu tražili MUP i BIA da reše, a sad traže zato što je Dodik izneo neki svoj stav“, navodi Radovanović.

Pročitajte još:

Ona dodaje da ne vidi nikakav razlog za paniku i uzbunu jer niko nije ugrožen, kao i da RTS sam može da sprovede internu istragu.

Na pitanje novinara N1 direktoru RTS Draganu Bujoševiću da li će javni servis pokrenuti i internu istragu, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić na pitanje da li je to u njihovoj nadležnosti i da li će reagovati odgovorio je da pitanja moramo poslati zvaničnim putem na mejl, ali odgovor još nije stigao.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare