Sačuvajmo Kablar: Izgradnja staklenog vidikovca narušava prirodni ambijent

Vesti 06. feb 202311:232 komentara
Baloncici/Shutterstock

Udruženje građana "Sačuvajmo Kablar" saopštilo je da bi izgradnja staklenog vidikovca na vrhu planine Kablar kod Čačka, narušilo prirodni ambijent i da bi predstavljalo "nepotrebno trošenje" novca.

Gradska vlast je ranije najavila izgradnju staklenog vidikovca na vrhu Kablara, površine 377 kvadratnih metara, za šta je dobijena dozvola Ministarstva građevine i urađen projekat.

Udruženje je u saopštenju ocenilo da bi izgradnja tog vidikovca, po ceni od oko dva miliona evra, bilo „nepotrebno trošenje velikog novca“.

Smatraju i da bi taj objekat ometao vizuelni pogled sa postojećih prirodnih vidikovaca na Kablaru, koji imaju opseg posmatranja od 360 stepeni.

„Stakleni objekat zvani ‘vidikovac’ može da bude samo kao demonstracija građevinske veštine s jedne, a s druge strane demonstracija ograničenih shvatanja vlasti u nekom trenutku“, navodi se u saopštenju. Uduruženje podseća da Ovčar Banja, u podnožju Kablara, godinama ima velike infrastukturne probleme, zbog kojih je izgubila status prirodnog lečilišta

Predložili su da se za rešavanje tih problema preusmeri novac koji je opredeljen za izgradnju staklenog vidikovca na vrhu Kablara.

Naveli su da je u Ovčar Banji izvor termalne vode nezaštićen od zagađenja, da termalno kupatilo ne radi, da auto kamp sa bazenom zapušten, te dodali da je ostala infrastruktura u lošem stanju“

Podsetili su da je peticiju protiv izgradnje staklenog vidikovca na Kabalru, do sada potpisalo više od 4.600 građana.

Komentari

Vaš komentar