SAD: Trebalo bi odložiti izbore u opštinama na severu Kosova zbog tenzija

Vesti 08. dec 202222:053 komentara
Izvor: Anadolija/ Vudi Xhymshiti

Pomoćnik državnog sekretara SAD Derek Čolet rekao je večeras da bi zbog tenzija poslednjih dana trebalo odložiti izbore za predsednike četiri opštine na severu Kosova.

„Jasno smo rekli da nije pravo vreme za izbore s obzirom na osetljivost trenutka i videli smo nasilje u poslednja 24 sata. Napeto je vreme i želimo da budemo sigurni da postoje uslovi za održavanje slobodnih i poštenih izbora. Kosovo je multietnička demokratija, poput Sjedinjenih Država. Zato smatramo da ove izbore treba odložiti dok ne dođe vreme i kada mogu da se održe bez podsticanja nestabilnosti i nasilja“, rekao je on „Glasu Amerike“.

Povezane vesti

Dodao je da su „SAD ponosne na posao koji su uradile za 20-ak godina na uspostavljanju demokratije na Kosovu i želimo da rad na tome podržimo i sačuvamo“.

„Biću tamo (na Kosovu) sledeće nedelje i to će biti jedna od glavnih tema u razgovorima s predsednicom i premijerom, dok čekamo da radimo na zajedničkom putu napred“, rekao je Čolet.

Izbori za predsednike četiri opštine na severu – Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, zakazani su za 18. decembar.

U Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici su u utorak nepoznata lica šok-bombama i hicima u vazduh napala opštinske izborne službenike i kosovske policajce dok su pokušavali da otvore kancelarije opštinskih izbornih komisija.

Komentari

Vaš komentar