Sadžakov o novom patrijarhu: Sa stanovišta vlasti, ovo je najsrećniji izbor

Vesti 18. feb 202118:10 > 18:18 14 komentara

"Nema sumnje da je reč o čoveku koji će predstavljati dobrog partnera vlasti, koja se interesovala za izbor patrijarha. Sa stanovišta vlasti, ovo je najsrećniji izbor", komentarisao je sociolog religije Slobodan Sadžakov izbor Porfirija za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Kako kaže Sadžakov, izbor Porfirija nije iznenađenje jer je figurirao kao jedan od glavnih favorita, tako da je sve prošlo u skladu sa očekivanim najavama i procenama.

„Treba istaći kao jednu od glavnih stvari bliskost sa Irinejem bačkim, celokupna sveštenička karijera prolazi pod nadzorom Irineja, 1990. je otišao u manastir Kovilj, 1999. je izabran za vikarnog episkopa, reč je o čoveku koji je duhovni sin episkopa Irineja i ovo je posredno pobeda Irineja Bulovića“, navodi Sadžakov.

Povezane vesti:

Dodaje da je izborom Porfirija jasno da je druga struja doživela veliki poraz.

„Među prva tri ušli su oni koji su najavljivani i koji su najkompatibilniji s vlašću“, kaže.

Sadžakov objašnjava da to što je novi patrijarh ovako brzo izabran pokazuje da je trijumf ubedljiv i podseća da je, kada je Pavle izabran za patrijarha, bilo devet krugova.

„Očigledno je ova grupacija bila veoma jaka, glasovi su tako raspoređeni da nije bilo dilema. Brzi izbor ukazuje kakva je bila snaga grupacije koja je pobedila“, objašnjava.

Iako neki žele da vide SPC kao monolitnu organizaciju, Sadžakov navodi da se radi o ljudima kojim imaju svoje interese i podeljenosti i da će te podeljenosti ostati na delu, a možda će se i intenzivirati.

„Srbija je samo nominalno sekularna država, reč je o jednoj soft varijanti srednjeg veka, ljudi su se adaptirali da je normalno stanje, a ne uočavaju kuda to vodi i koliko je opasno. Episkop Irinej je čovek koji je u najboljim odnosima i sa ovom vlašću i sa prethodnom, pa čak i sa Miloševićevom, pa se može pretpostaviti u kom pravcu će ići delovanje episkopa Irineja bačkog i njegovog duhovnog sina“.

„Videli smo kroz ovu borbu za moć koliko je stanje podeljenosti, verujem da će se te borbe nastaviti, a posebno će biti izražene onda kada dođe na red rešavanje kosovskog problema. Vlasti je bilo značajno da se izabere patrijarh koji će biti dobar partner u daljim političkim procesima, jer su se već jednom opekli pre tri godine kad su ušli u pokušaj rešavnja porblema i naišli na otpor SPC koji je diktirao Amfilohije. Sada je vlasti stalo da tu bude čovek koji je pogodniji i koji bi pravio manje problema“, kaže Sadžakov.

Navodi da je pred novoizabrani patrijarhom nekoliko važnih pitanja.

„Ostalo je upražnjeno nekoliko mesta za vladike, Valjevska eparhija, Mitropolija crnogorsko primorska, to je jedan deo budućih aktivnosti SPC. Najvažnije pitanje je kako će se odnosiiti prema Kosovu, koliko će biti kooperativna s vlašću, to su dva glavna pitanja za novog patrijarha“, objašnjava.

Sadžakov zaključuje da se crkva shvata kao moćna institucija, zahvaljujući prostoru koji joj je država omogućila.

„Navodi se uz vojsku kao institucija od najvećeg poverenja, ali kada vidimo čitav niz skandala koji je potresaju, ne znam da li je taj ugled i zaslužen. Mislim da je ovo eskalacija moći koju SPC ima i koju ne bi mogla da ima da je reč o normalnoj sekularnoj državi“, kaže.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare