SafeJournalists: Nadležni organi u Srbiji hitno da zaustave linč novinara N1 i Nove

Vesti 18. jan 202414:44 0 komentara
pixabay/Skitterphoto

SafeJournalists mreža je ocenila da se protiv novinarke televizije N1 Vanje Đurić i novinara televizije Nova S Željka Veljkovića danima unazad vodi orkestrirana kampanja zbog objavljenih komentara na društvenoj mreži X. "Situacija je kulminirala kada je na mreži X javno podeljen broj telefona Vanje Đurić tako da je maltretiranje i proganjanje novinarke nastavljeno pozivima i porukama putem telefona", podsećaju iz ove organizacije.

„Nepoznata osoba objavila je 15. januara na društvenoj mreži X snimak na kom maloletna devojčica u narodnoj nošnji peva pesme posvećene Kosovu na javnom događaju. Vanja Đurić je na tu objavu ostavila komentar: ‘Kako je tako mala, a zvuči kao neka staramajka iz kosovskog ciklusa’, dok je Željko Veljković napisao: ‘Opštenarodni povratak u srednji vek’, nakon čega je usledila kampanja protiv dvoje novinara predvođena političarima iz vlasti i opozicije. Novinari su na društvenim mrežama dobili gomilu uvredljivih komentara koji su sadržali govor mržnje i pretnje, a pozivalo se i na proterivanje novinara iz Srbije. To što dolaze iz kritički orjentisanih medija izazvalo je posebne uvrede, pretnje i govor mržnje“, stoji u saopštenju.

Podsetimo, Vanja Đurić je nakon toga obrisala naloge na društvenim mrežama, a ono što je srž incidenta je neovlašćeno objavljenje njenog broja telefona na društvenoj mreži X uz poziv korisnicima da se obrate novinarki i kažu šta misle o njenom komentaru, tako da je proganjanje nastavljeno putem telefona.

U tvitu je navedeno sledeće: ,,Evo broja telefona Vanje Djuric koja je pljuvala našu Pavlinu pa joj recite šta mislite o njoj pošto je izbrisala tviter…“.

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo ove pretnje i javno objavljivanje broja telefona Vanje Đurić. Slučaj je prijavljen Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i NUNS od nadležnih organa očekuje da u najkraćem roku preduzmu sve potrebne radnje kako bi prestala hajka na novinare i time pokažu da su ovakve kampanje proganjanja nedopustive.

,,Nedopustivo je da u 2024. godini moramo da se bavimo lekcijama iz tolerancije na različita mišljenja i podsećamo građane i političare da moraju da razumeju i prihvate da ljudi imaju različita mišljenja, a posebno ne smemo da dopustimo da novinari bivaju targetirani i proganjani zbog svojih stavova. Posebno su na delu političari i predstavnici vlasti koji umesto da osude govor mržnje i pošalju poruku tolerancije, oni svojim izjavama podstiču dalje uvrede i pretnje. Najoštrije osuđujemo napade na novinare N1 i Nove S, a od nadležnih organa očekujemo da zauzmu oštar stav i spreče dalje napade na novinare”, kaže Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u u osudi izrečenih pretnji i govoru mržnje, i od nadležnih organa traži da preduzmu sve mere i radnje iz svojih nadležnosti kako bi ovakva targetiranja i pretnje učinili nedopuštenim. Mreža ponovo poziva predstavnike svih političkih stranaka da prestanu sa podsticanjem napada na novinare svojom retorikom i da se u svojim obraćanjima vode demokratskim načelima.

„SafeJournalists mreža će pažljivo pratiti razvoj događaja u vezi sa ovim slučajem i informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana“, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!