SafeJournalists: Pretnje novinarima radio Goraždevca na Kosovu

Vesti 05. avg 202215:08
N1/ilustracija

Mreža "SafeJournalists" je objavila da je nakon što je 4. avgusta na sajtu Gorazdevac.com objavljen tekst o suspenziji D.B, komandira policijske podstanice u Goraždevcu zbog zloupotrebe službenog položaja tako što je sakupljao potpise za smenu kolege albanske nacionalnosti, sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović došao ispred prostorija Radio Goraždevca i veoma agresivno uputio verbalne pretnje šefu deska Radio Goraždevca Miliću Petroviću. Pretnje su prijavljene policiji, a Odlukom javnog tužioca u Peći Momiru Bulatoviću je određen pritvor od 48 sati.

„Kako je navedeno na sajtu Gorazdevac.com, Bulatović je novinaru Petroviću u verbalnoj pretnji rekao: ‘Skupljaćete zube ukoliko ne povučete sporan tekst’ i dao mu rok da to uradi. Potom je Bulatović obavio nekoliko telefonskih poziva gde je govorio kako ‘imaju problem'“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, dok je novinar Radio Goraždevca Damjan Portić čekao da da iskaz policiji u svosjtvu svedoka, majka Bulatovića, koja je civilni službenik Policijske stanice u Goraždevcu – nastavila je verbalno da ga vređa.

„Udruženje novinara Kosova osudilo je pretnje koje direktno utiču na bezbednost novinara i pozvalo je organe za sprovođenje zakona da ovaj slučaj tretiraju kao prioritetan“, stoji u saopštenju.

Mreža SafeJournalist koja predstavlja preko 8.200 medijskih radnika na zapadnom Balkanu pridružuje se u osudama svom partneru Udruženju novinara Kosova i poziva nadležne institucije da u najkraćem roku sankcionišu one koji su pretili novinarima Radija Goraždevac i na tom primeru pokažu da su spremni da zaštite novinare i omoguće im bezbedan rad bez pritiska i ucena, naglašava ova organizacija.

Dodaje se da će mreža „SafeJournalists“ obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

„Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar