Sagovornici N1: I Srbiji će laknuti ako ne dođe do rata Rusije i Ukrajine

Vesti 26. jan 202219:09 7 komentara
printscreen

U poslednja 24 sata stvari oko krize u Ukrajini pomerile su se u smeru diplomatskog rešenja, kaže za N1 novinar Rojtersa - Aleksandar Vlahović koji spada u najbolje poznavaoce situacije u Ukrajini i to među evropskim novinarima. Vasović je mišljenja da Srbija u odnosu prema ukrajinskoj krizi treba da čuva neutralan odnos koliko god to bude moguće.

Povezane vesti

Novinar Rojtersa koji je živeo u Ukrajini i izveštavao sa ratišta na istoku 2014. godine Aleksandar Vasović kaže da ne postoji način da se Ukrajina odupre ukoliko Rusija pokrene intervenciju, ali da će sukob, ukoliko do njega dođe biti krvav i cena u ljudskim životima neće biti mala ni na ruskoj strani.

„Ono što je po meni važno: Mislim da Rusija zna, a i da Ukrajina zna da Rusija zna da su i Ukrajinci za ovih sedam godina naučili ponešto. Ne bi se ni Ukrajinci baš gađali kamenjem“, kaže Vasović.

„Za Srbiju je najbolje da se u takvim okolnostima ne izjašnjava o ukrajinskoj krizi, kaže Vasović. Čak i dobronameran diplomatski gest – jedna od sukobljenih strana može protumačiti kao atak na svoje interese“, naglašava novinar Rojtersa.

Vladan Živulović iz Atlantskog saveta se slaže sa Vasovićem, posebno imajući u vidu dešavanja u Belorusiji ovih dana.

„Sreća naša je da, pošto mi uvek učestvujemo u tim vežbama Rusije i Belorusije, da sada nismo tamo i ako je to neko promislio, to je genijalno – jer eto nećemo dobiti packe odmah zbog toga, Mislim da smo mi u igrama oko Ukrajine toliko nebitni da je moguće da ćemo biti deo trgovine. Moguće je da naprave dil u kome će reći – evo vama Ukrajina, ali Balkan nemojte da dirate. Pa će nama samo biti saopšteno kako treba da se ponašamo“, kaže Vladan Živulović.

Ukoliko Rusija krene u vojnu akciju, pozicija Srbije biće na testu, ističe Nikola Lunić iz Saveta za strateške politike. Evropska unija i SAD će insistirati da se Srbija priduži novom paketu sankcija prema Rusiji.

Izvor: Rojters/agencije/N1

„Srbija sasvim sigurno, ukoliko dođe do sukoba neće moći tako lako sačuvati svoju vojnu neutralnost. Mi smo po meni u virtuelnoj vojnoj neutralnosti jer održivu teško da možemo da da sačuvamo“, rekao je Lunić.

Sagovornici N1 se slažu – ukoliko pismeni odgovor Vašingtona bude prihvatljiv za Moskvu – i ne dođe do rata – i Srbiji će laknuti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare