Sagovornici N1: Odluka o otvaranju rudnika litijuma izazvala ogorčenje, građani to trebalo da saznaju od premijera

Vesti 17. jun 202416:20 106 komentara

Najava o otvaranju rudnika litijuma u Srbiji ponovo je izazvala ogorčenje lokalnih stanovnika koji najavljuju nove proteste, a informaciju o otvaranju je građanima trebalo da saopšti premijer Srbije, a ne da to saznaju iz stranih medija, kažu sagovornici N1.

Magazin Fajnenšel tajms (FT) objavio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sprema se da da „zeleno svetlo“ kompaniji Rio Tinto, koja planira da u Srbiji otvori najveći evropski rudnik litijum.

“Nažalost, mi smo navikli da ključne stvari koje se tiču Srbije ne saznajemo na domaćoj sceni, već one do nas dolaze iz inostranstva. Mada kada se radi o ovome, mi smo imali prilike da vidimo da ima naznaka da se kurs države prema projektu Jadar menja i da ima šanse da će taj projekat ipak da krene. Nacrt studije u vezi sa tim projektom samo je dao novi zamajac svemu tome. Svakako bi bilo bolje da smo to saznali od npr. premijera, dakle u domaćim institucijama”, rekao je za N1 urednik Novog magazina Mijat Lakićević.

Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima je, komentarišući Vučićevu izjavu da bi rudnik litijuma trebalo da proradi 2028. godine, rekao da to nije moguće, čak ni po ubrzanoj proceduri.

“Maltene je nemoguće taj rok dostići čak i po ubrzanoj proceduri, a uz to, taj projekat to ne zaslužuje. Vučić se se u intervjuu ne obraća građanima Srbije, već donosiocima odluka u inostranstvu. Imao sam prilike da boravim u Berlinu gde su nemački sagovornici rekli da je rudnik litijuma nešto pod moranje da bi se EU oslobodila zavisnosti od Rusije i Kine. Meni je bilo čudno zašto je u tom projektu još uvek Rio Tinto gde je vlasnik najvećeg paketa akcija kineska kompanija China aluminijum. Plašim se da projekat rudnika ne bude neko potkusuravanje EU i Kine za neke pregovore u daljoj budućnosti Rusije i Kine, a da je Vučić tu samo pijun”, rekao je Mijatović.

Može studija da bude savršena, ali pitanje kako će se sprovoditi

Komentarišući Vučićevu najavu da će rudnik proizvoditi 58.000 tona litijuma godišnje, što je dovoljno za 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi, tj za oko 1,1 miliona automobila, Mijat Lakićević je rekao da retko ko u to veruje,  kao i da je sada ključno pozabaviti se studijiom u vezi sa projektom, ali i da vlasti u Srbiji više uopšte nemaju kredibilitet.

“Ovo su sad ekonomski efekti. Oni ni ranije nisu bili sporni, a ono što je bila neka rezerva jeste da će litijum izaći iz upotrebe i da će to postati deplasiran projekat. Sad to nije izvesno. Moguće je da će moći da se proizvode automobili i ako se čisto tako gleda, može se reći da to dobra stvar… Ali problem je što ova vlast nema kredibilitet. Dakle, može ta studija da bude savršena, ali pitanje je kako će se sprovoditi”, rekao je urednik Novog magazina.

On je dodao da na raspravu koja se tiče životne sredine trebalo da budu pozvani stručnjaci. “Ali ti stručnjaci bi trebalo da budu plaćeni, dakle vlada bi trebalo da za to izdvoji novac za to”, naglasio je Lakićević.

Ogorčenost lokalnih stanovnika, najvaljeni protesti

Miroslav Mijatović je naveo da je najava o otvaranju rudnika opet izazvala ogorčenje stanovnika u regionu Srbije bi litijum trebalo da se iskopava.

Ljudi iz sela su ogorčeni. Bice interesantno ako pokušaju da vrate projekat; ja znam ljude koji i dalje neće da prodaju svoju kuce…. Meštani najavljuju proteste za 28. jun“,  naveo je za N1 Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare