Samardžić: Spoljna politika Srbije je dezorijentisana, ne postoji strategija

Vesti 22. apr 202114:14 > 14:25 2 komentara
Fonet/Zoran Mrđa

Srbija u glavnim politikama prema Evropskoj uniji, Kosovu, Istoku i Zapadu, ne vodi politiku, već uglavnom reaguje i zavisi od toga šta će neko drugi da uradi, zbog čega na svim frontovima stoji u mestu i tone u provinciju i nebitnu teritoriju, izjavio je predsednik Državotvornog pokreta Slobodan Samardžić.

On je u serijalu razgovora Agreman za Fonet ocenio da je spoljna politika Srbije dezorijentisana, „jer ne možete da utvrdite strategiju te politike“.

„Nije pitanje Istok ili Zapad. Možete vi i jedno i drugo, ali da imate strategiju“, ukazao je Samardžić, koji smatra da se politika vodi ad hok, onako kako je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zgodno u tom trenutku.

To je ilustrovao na primeru Vašingtonskog sporazuma i obaveze Srbije da ambasadu u Izraelu do 1. juna premesti u Jerusalim, „što je iznenadilo i samog potpisnika“.

„Politika se mora voditi aktivno, kako biste korak po korak za sebe oslobađali prostor, ali je važan pozitivan skor“, rekao je Samadržić, koji je uveren da „mi tu nemamo nikave kreativne snage i pameti“.

Prema njegovom viđenju, zemlja na svim frontovima stoji u mestu, zavisi od toga šta će neko drugi da uradi i da li se „Aleksandar Vučić spretno dočekao na noge“.

Upitan da li je EU zaista strateški put Srbije, on je odgovorio da problem nije u Srbiji, koja ne ispunjava nikakve uslove, već sama EU nema kapacitet za širenje, jer su krize koje su je pogodile bile toliko duboke da ni Norvešku ne bi primili „da zakuca na vrata“.

„Svaka vlada u Srbiji je svoju sudbinu predodredila članstvom, a ne saradnjom sa EU, a od toga nema ništa“, predočio je Samardžić i konstatovao da je „ova vlada dobila podršku Zapada za kart blanš da radi u zemlji šta hoće“.

Kao nekadašnji ministar za Kosovo i Metohiju, on je obrazložio da je Zapad mislio da će to kratko trajati i da će priznanje Kosova biti završeno do 2014, 2015. ili 2016. godine.

„Srbija je 2003. godine, posle Solunske agende, bila mnogo bliže članstvu u EU nego danas, jer se sada sve izmenilo“, ocenio je Samardžić i napomenuo da Rusija i Kina, kao velike sile, žele da iskoriste svaku priliku da prošire uticaj.

Sjedinjene Američke Države se u narednom periodu neće mnogo baviti regionom, predvideo je on i njihovu „intervenciju“ ovde uporedio sa „kretanjem slona u staklarskoj radnji“.

Kada je reč o granicama i etničkim manjinama, oni to ne znaju da rade, nemaju istorijsko iskustvo, ukazao je Samardžić, govoreći o pitanju Kosova i Metohije, dok je Evropa puna manjina i ima regulative, od Saveta Evrope, do država članica.

„Kad sam bio u politici, drugačije su Evropljani gledali na našu priču – ne prihvataju je, ali razumeju, a SAD ne da ne razumeju, nego ih i ne interesuje. Oni bi, kao sila, da to reše jednostavnije, a to su preka rešenja u ovako komplikovanim stvarima“, smatra Samardžić.

Sa Evropom bi se mogao naći zajednički jezik, ali je on za to da se uključi i Rusija da bi se balansiralo i sve rešilo kompromisom.

„To znači da obe strane pristanu na rešenje bez sile i pritiska, dobrom voljom, sa malim obećanjima okoline, pre svega EU, mada ona nije sposobna mnogo da obeća“, procenio je Samardžić.

Na pitanje o non pejperu o izmeni granica na Balkanu, on je protumačio da se radi o probnom balonu, koji je neko pustio preko glasnika, slovenačkog premijera Janeza Janše i koji uopšte ne bi trebalo komentarisati.

Samardžić je rekao i da Srbija jeste faktor mira i stabilnosti u regionu, ali na svoju štetu sa „tolikim eksponiranjem i molbom da nam se oprosti“.

On za Vučića kaže da ima problem sa prošlošću, jer je bio u stranci koja je vodila najradikalniju politiku, dok sada, „da bi presvukla mantil, daje sve, a nikoga ništa ne pita“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare