Samofalov: SDS će doneti odluku o eventualnoj predsedničkoj kandidaturi Tadića

Vesti 03. feb 202214:26 0 komentara
N1/arhiva

Skupština ujedinjenja Socijaldemokratske stranke i Demokrata Srbije biće održana 5. februara u Zemunu, rekao je generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov.

On je rekao da će tada biti izabrani predsednik i potpredsednici SDS, kao i ostali organi stranke.

„Priključiće nam se neki od najuglednijih članova Demokratske stranke, koji su i stvarali tu stranku decenijama iza nas“, rekao je on.

Precizirao je da će to biti Vida Ognjenović, Nada Kolundžija, Goran Ćirić, Dragoslav Šumarac, Vojislav Janković, Slobodan Milosavljević…

„Tim činom (ujedinjenjem) obnavljamo i izvornu misiju DS, mogu slobodno da kažem u punom kapacitetu, prvi put nakon te zloslutne 2012. kada je Srpska napredna stranka preuzela vlast“, rekao je on.

Ocenio je da je to ujedinjenje „jako dobra vest za građansku proevropsku opoziciju i njene birače“, jer će, kako je ukazao, „prvi put posle deset godina imati jedno središte koje će nositi sve najbolje vrednosti izvorne DS“.

Rekao je i da će SDS „u najkraćem roku“ na organima stranke odneti odluku, zajedno sa predsednikom Borisom Tadićem, o njegovoj eventualnoj kandidaturi na aprilskim predsedničkim izorima.

„U prilog njegovoj eventualnoj kandidaturi su sva relevantna istraživanja javnog mnjenja, koja nedvosmisleno pokazuju da on predstavlja verovatno jednog od dva opoziciona kandidata sa najvišim rejtingom“, rekao je Samofalov.

Prema njegovim rečima, ta istraživanja pokazuju i da je Tadić verovatno jedan od dva kandidata sa najvećom šansom da ostvari odličan rezultat protv Aleksandra Vučića „i drugi krug predsedničkih izbora“.

Napomenuo je da je „za opoziciju najznačajnije da spreči pobedu Vučića u prvom krugu“ predsedničkih izbora.

Rekao je i da „postoje i još neki parametri“, na osnovu kojih će SDS i Tadić doneti odluku o njegovoj predsedničkoj kandidaturi, te napomenuo da „ne bi pre vremena prejudicirao tu stvar“.

„Donećemo odluku u najkraćem roku da li će se Tadić kandidovati ili ćemo ići u pravcu nekog alternatvinog rešenja, predlaganja nekog drugog kandidata ili eventualno podrške nekom od kandidata koji su sada u ponudi“, zaključio je on.

Upitan o beogradskim i parlamentarnim izborima, Samofalov je rekao i da SDS razgovora i sa Novom strankom o izbornoj koaliciji, kao i sa još nekim organizacijama i pokretima.

„Jedna socijaldemokratsko liberalna kolona u mnogo čemu ideološki bliskih stranaka jeste nešto što je prlično realan scenario“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, tu spada i koalicija manjinskih stranaka Tolerancija.

„Za nas je učešće predstavnika manjina na našim listama važno pitanje, a videćemo da li ćemo napraviti dogovor i sa nekim ekološkim pokretima“, rekao je on.

Napomenuo je da SDS razgovara sa još nekim organizacijama i političkim strankama sa kojima je, na brojnim političkim pitanjima, imala uspešnu saradnju u prethodne dve godine.

„U tom smislu negde smo i najbliži formiranju jedne ovake socijaldemokratsko liberalne zelene kolone za predstojeće i beogradske i parlamentarne izbore“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!