Samofalov: U Strategiji ne piše da je Srbija ugrožena, a kupuje se oružje

Vesti 14. dec 202122:56 6 komentara
N1

Funkcioner Socijaldemokratske stranke (SDS) Konstantin Samofalov izjavio je da aktuelna vlast intenzivno kupuje oružje za vojsku Srbije i najavljuje uvođenje obaveznog služenja vojnog roka iako u Strategiji nacionalne bezbednosti "nigde ne piše da je Srbija ugrožena".

Samofalov je u emisiji „Reč na reč“ na Radio-televiziji Srbije upitao „šta se to promenilo u okruženju“, pa je potrebno naoružavanje, i zašto takvih naznaka nije bilo u Strategiji nacionalne bezbednosti?

On je rekao da kritike iz Srpske napredne stranke (SNS), o stanju u vojsci kada je predsednik Srbije bio lider SDS Boris Tadić, tada lider Demokratske stranke, nisu tačne jer je aktuelna vlast već deset godina zadržala dobrovoljno služenje vojnog roka, što je rezultat reforme u vojsci koja je tada počela.

Prema njegovim rečima, reforme u vojsci koje su započete pre 2012. godine su prekinute dolaskom SNS na vlast, pa nije uvedena „aktivna rezerva“ nakon uvođenja dobrovoljnog služenja vojnog roka, koja bi se sastojala od ljudi koji bi imali obavezu da „30 do 40 dana godišnje provedu pod uniformom“, što je bio neophodan nastavak nakon uvođenja dobrovoljnog služenja vojske.

Samofalov je dodao da nisu nastavljene reforme ni u delu „da kroz dobrovoljni sistem tokom boravka u kasarnama“ vojnici steknu nove veštine koje će im pomoći u traženju posla nakon odsluženja vojnog roka, a da stariji od 40 godina koji napuštaju profesionalnu vojsku imaju prednosti na Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Govoreći o odnosu aktuelne vlasti prema vojsci Srbije Samofalov je rekao da nešto nije dobro ukazuje to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić smenio pet ministra odbrane, odnosno da su se ministri na toj funkciji zadržavali po „godinu i po dana“.

Stefanović: Nikakva odluka o vraćanju vojnog roka još nije doneta

Funkcioner SNS i ministar odbrane Nebojša Stefanović je rekao da danas „Srbija ima ozbiljnu vojsku koja je bila razorena od 2003. godine“, a da je „njena moć dovedena na tako niske grane zahvaljujući onima koji su tada upravljali zemljom“.

Govoreći o najavama za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka Stefanović je rekao da „nikakva odluka nije još doneta“, kao i da pre donošenja takve odluke „SNS želi da povede javnu debatu“.

On je optužio vlast pre SNS da je ruinirala vojsku koja „nije imala ni čizme ni uniforme, ni dva aviona da uzlete u paru“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare