Samohranoj majci jedanaestoro dece treba pomoć: Bolesna sam, ne mogu više sama

Vesti 26. feb 202219:33 > 13. jun 2022 13:15132 komentara

Milica Stanivuk (38) samohrana je majka čak jedanaestoro dece. U njen dom u Čurugu ekipa N1 otišla je na apel humanitarne organizacije "Put, istina, život" koja prikuplja sredstva kako bi se ovoj porodici obezbedila pomoć, a pre svega priključak za struju, bez koje žive već 11 godina.

Pročitajte još:

Čurug pored Žablja, na samom kraju sela, kuća, prava porodična – u dvorištu ispred živina i psi, iza ulaznih vrata neobična porodica. Najstarija ćerka ima 18 godina, najmlađa tek četiri meseca. U skromnom ali urednom domu zatekli smo samo neke od njih, ostali su bili u školi. I tu bajkoviti deo priče prestaje – 38-godišnja majka, pet ćerki i šest sinova već punih 11 godina živi bez struje.

„Teško je, lepo je sa decom, to je najlepši deo, ali teško je živeti bez struje. Teški su poslovi koji se moraju obavljati bez struje. Neko ko pere veš mašinom završi za sat vremena, mi peremo po ceo dan. Kuvamo na plinski šporet, grejemo vodu za kupanje, teško je, svakodnevne obaveze su vrlo teško“, kaže Milica Stanivuk.

Novi priključak za struju košta 160.000 dinara. A porodica živi samo od socijalne pomoći.

„18.000 dinara je socijalna pomoć, a dečiji dodatak nisam ostvarila, nisam imala prebivalište ovde u kući. Sad bi trebalo to da ostvarim ali ne mogu finansijski da izvadim sve papire koji su mi potrebni“, govori Stanivuk.

Osamnaestogodišnja ćerka morala je da napusti srednju školu, jer mesečna karta za autobus košta 10.000 dinara. Jedva se snalaze za put do Novog Sada jednom nedeljno, koliko je potrebno da dvogodišnjeg Teodora, rođenog sa pneumonijom, vode na terapiju u dečiju bolnicu. Pvi muž MIlicu je napustio pre 10 godina, drugi – kada je bila trudna sa poslednjim detetom. MIlica kaže – nije imao više snage.

„Potrebno je snage, ali ja za njih radim sa ljubavlju, ja njih volim, oni su moja deca, to je nešto što sam ja želela oduvek“, kaže ona.

Obraćala se, priča nam, centru za socijalni rad, opštini, čak dva puta pisala je predsedniku Republike. Pomoć nije htela da traži javno, jer se, kaže, plašila osude.

„Sada ne mogu više sama, bolesna sam, i ne mogu. Zato sam i tražila pomoć da mi neko pomogne da dođem do struje pa nadam se da bih onda mogla nešto više mojoj deci priuštiti, makar ono osnovno da imaju što druga deca imaju, da gledaju televizor, da mogu da imaju kompjuter, da nešto mogu da imaju, ovako je teško sve. Bojala sam se osude, zašto sam rađala, ja sam moju decu rađala meni nikom drugom. Ali ne mogu sama“, rekla je Milica.

Oni koji žele da pomognu porodici Stanivuk mogu to uraditi uplatom na:

Humanitarno udruženje građana

PUT, ISTINA i ZIVOT
Za porodicu STANIVUK
IBAN code RS35165000701157556591

Komentari

Vaš komentar