Samoopredeljenje: Briselski sporazum naneo štetu nezavisnosti, ZSO nesprovodiva

Vesti 19. apr 202218:58 2 komentara
Armend NIMANI / AFP

Briselski sporazum je sporazum o „promeni karaktera države Kosovo“, a sporazum o Zajednici srpskih opština je nesprovodiv jer je ZSO nezakonita, saopštio je vladajući kosovski pokret Samoopredeljenje na devetu godišnjicu potpisivanja tog sporazuma.

Pročitajte još:

Raniji pregovori sa Srbijom „bez principa i transparentnosti“ naneli su „štetu nezavisnosti Kosova“, koja je ionako pretrpela „zbog brojnih kompromisa sa Ahtisarijevim paketom“, navodi Samoopredeljenje, prenosi portal Kossev.

Na devet godina od postizanja Briselskog sporazuma, Samoopredeljenje je u prvi plan stavilo sve ono što vidi kao štetnost ovog sporazuma po Kosovo – pre svega sporazum o ZSO, koja ni devet godina kasnije nije formirana.

„Godinu dana nakon proglašenja nezavisnosti, 19. aprila 2013. godine, tadašnja vlast je potpisala sporazum o Zajednici srpskih većinskih opština (‘Zajednica’), čime je pregovarala sever Kosova sa Srbijom, ozbiljno kršeći ustav zemlje, multietnički karakter, a oni su tako revnosno branili etničku decentralizaciju svakog“, navelo je Samoopredeljenje u saopštenju.

„Oni“ – bivša vlast – „ljudi kompromisa sa Srbijom“, kako im zamera Samoopredeljenje, koje se sve vreme protivi bilo kakvom dogovoru koji, kako ističu, zadire u „unutrašnja pitanja“ Kosova. Sam Briselski sporazum nazivaju „sporazum Dačić – Tači“.

„Kao i sa mnogim drugim štetnim sporazumima, tadašnja vlada PDK se pobrinula da ovaj ozbiljan čin kršenja ustava i suvereniteta zemlje ‘legitimizuje’ u kosovskom parlamentu. U ponoć 21. aprila 2013. godine, 89 poslanika, među kojima gotovo svi opozicionari AAK i LDK, koji su dve godine ranije glasali protiv rezolucije o pregovorima sa Srbijom, podigli su ruke da glasaju za rezoluciju koja je podržala jedinstveno etničko udruženje“, navodi Samoopredeljenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare