Samoopredeljenje traži da Kosovo više ne plaća struju građanima na severu

Vesti 20. apr 202120:34 13 komentara
N1

Poslanici Pokreta Samoopredeljenje u Odboru za ekonomiju kosovskog parlamenta zatražili su da Kosovo prestane da plaća račune za struju građanima u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, piše Koha.

Poslanica Mimoza Kusari rekla je da se istražuje kako je moguće da potrošnja električne energije na severu ove godine poraste za 20 odsto iako nije bilo rasta broja stanovnika.

Povezane vesti:

Izrazila je sumnju da se radi o ilegalnoj potrošnji struje, koju na kraju plaća Vlada Kosova.

Poslanik Armend Muja je kazao da je „nelogično“ da Kosovo nastavlja da plaća račune severnim opštinama.

„Do 2017. godine račune za struju plaćali su potrošači na Kosovu, od 2017. ih plaća Vlada. Mi subvencionišemo električnu energiju tamo. Svojim odlukama dali smo vam pravo da trošite koliko god želite struje, jer je mi plaćamo“, rekao je on.

„Ja sam protiv toga, tu praksu treba zaustaviti. Ona je protivna logici Vlade“, dodao je.

Kosovski Operator sistema transmisije i tržišta električnom energijom (KOSTT) tražio je dodatnih 11 miliona evra radi pokrivanja troškova električne energije potrošene na severu, što je parlamentarni Odbor za ekonomiju odbio.

„Ako pogledate zahtev iz decembra prošle godine, KOSTT je tražio 15 miliona evra. Vlada Avdulaha Hotija dala im je 10 miliona, a oni sada traže dodatnih 11 miliona evra. Oni mora da se šale“, rekao je Armend Muja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare