Samoopredeljenje želi samostalno da formira vladu, čeka glasove iz dijaspore

Vesti 22. feb 202118:55
N1

Pokret Samoopredeljenje ima za cilj da samostalno formira novu vladu bez osnivanja bilo kakvih koalicija, izjavio je za Telegrafi portparol ove stranke, Perparim Krueziu. Kako kaže, trenutno čekaju na završetak prebrojavanja glasova iz dijaspore kako bi odlučili koji će sledeći potez povući.

Krueziu kaže da je volja građana jasno izražena na ovim izborima i da nikada pre nije bila jasnija, prenosi KoSSev.

Povezane vesti

„Sada kada je prebrojavanje glasova završeno, čekamo početak prebrojavanja uslovnih glasova, kao i onih iz dijaspore, kojih je ovog puta više nego u bilo kom drugom izbornom procesu“, poručio je Krueziu.

Kaže da građani žele „radikalnu promenu i u politici i upravljanju“.

„Zemlji je potrebna nova vlada, jer više od sedam meseci postoji nelegitimna vlada. Očekujemo da imamo potreban broj poslanika za formiranje vlade i drugih institucija“, kaže Krueziu.

Sada treba pažljivo i što pre prebrojati glasove i izvršiti njihovu verifikaciju, poručuje.

Iako je cilj Samoopredeljenja da samostalno formira vladu, postavlja se pitanje šta će se dogoditi ukoliko, nakon prebrojavanja svih glasova, ova stranka ne ostvari više od 50 odsto podrške birača.

O tome je danas ujedno govorio i lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti.

Osim Vjose Osmani, njegova stranka ne vidi druge moguće partnere ni u jednoj stranci starog režima, rekao je.

Sa druge strane, izrazio je nameru da pomoć zatraži od predstavnika nesrpskih manjina i pojedinačnih opozicionih poslanika.

Samoopredeljenje je na nedavno održanim izborima ostvarilo ubedljivu pobedu. Prema preliminarnim podacima ova stranka je osvojila 378.550 glasova, tj. 47.85 odsto.

Međutim, brojanje glasova još uvek nije završeno, u toku je verifikacija više od 40.000 glasova koji su pristigli iz dijaspore.

Osim toga, CIK je danas odlučio da se ponovo prebroje glasovi sa ukupno 494 biračka mesta zbog „problema sa verifikacijom“.

Komentari (0)

Vidi sve komentare