Šampioni i u zagađenju: Radojičić krivi klimu i pravda se stablima i autobusima

Vesti 18. okt 202119:36 > 20:06 70 komentara

Na listi najzagađenijih gradova na svetu, Beograd se danas našao na prvom mestu. Podaci sajta AirVisual pokazali su i da je vazduh u nekoliko navrata bio izuzetno nezdrav. Gradonačelnik Zoran Radojičić kaže da je uzrok problema u klimatskim promenama. S druge strane, stručnjaci upozoravaju da je situacija iz godine u godinu sve gora, jer gradska vlast sedi skrštenih ruku.

Najveći indijski i kineski gradovi, Beogradu mogu samo da „zavide“. Na listi najzagađenijih – glavni grad u Srbiji ponovo se našao na tronu sveta. Podaci sajta AirVisual su pokazali i da je zagađenje došlo do crvene zone. Gradonačelnik Zoran Radojičić kaže da je za rešenje problema potrebno vreme.

„Jednostavno, ne može se rešiti za mesec, dva, tri, po evropskim standardima, po svetskim standardima… Rešavanje tog problema zahteva deset godina. Generalno, to što je vazduh lošiji u mnogim gradovima je i deo klimatskih promena“, naveo je.

Iako gradonačelnik problem vidi u klimatskim promenama, ekološki stručnjaci upozoravaju da situaciju otežavaju druge stvari.

„Glavni problem je što smo mi pri vrhu država ili gradova u svetu po nečinjenju da bi se rešio problem aerozagađenja“, navodi Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije.

Uprkos zagađenju vazduha koje se ponavlja iz godine u godinu, gradonačelnik tvrdi da gradska vlast ne sedi skrštenih ruku… „Deset električnih autobusa, 100 novih autobusa na gas takođe kupujemo i u tom segmentu činimo iskorak. U prethodnom periodu samo kroz jednu akciju smo preko 2.000 stabala posadili u Beogradu“, kaže.

Aktivisti kritikuju: Nerad i neodgovornost Grada

Ekološki aktivisti poručuju da novi autobusi i stabla nisu dovoljni. Kažu da bi predstavnici grada morali da rade mnogo više, jer se ekološki problemi svakodnevno gomilaju.

„Priču o zagađenju vazduha u Beogradu i u Srbiji treba svesti na tri činioca – nerad, neodgovornost, korupcija, to je problem koji mi imamo“, navodi Mirko Popović iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

„U planu koji je uradio Gradski zavod za javno zdravlje ne vidi se ni delić od toga šta treba da se uradi, u kom roku, kakvi će biti efekti… Ne vidi se ocena zdravlja, ne vide se određene stanice koje su neophodne da budu analizirane, to su agencijine – prosto jedno ćutanje stručnjaka“, kaže Milenko Jovanović.

Na celu situaciju, za sada, ćuti i Ministarstvo zaštite životne sredine. Na pitanje N1 – šta će biti preduzeto kako bi se zagađenost u Beogradu smanjila i da li su upoznati sa problemom – odgovor nismo dobili.