Santovac: „Ana je tu“ je argumentovani dijalog u kojem niko nije na stubu srama

Vesti 30. mar 202212:39 > 13:31 5 komentara
adam santovac n1
N1

Dokumentarni film Adama Santovca "Ana je tu" - o Srbiji, državi bez gej prava sa otvoreno gej predsednicom Vlade - biće emitovan večeras u 20 sati na N1. Sagovornica u filmu je i sama premijerka Ana Brnabić, a Adam Santovac kaže da je reč o argumentovanoj razmeni mišljenja, odnosnu dijalogu koji je redak u današnjem medijskom prostoru Srbije.

Adam je u Novom danu TV N1 podsetio da je prethodne dve godine proveo u Sjedinjenim Državama, gde je završio postdiplomske studije njuz i dokumentarnog programa na Njujork Univerzitetu (NYU), a film „Ana je tu“ je njegov završni rad.
„Moj utisak je da je to argumentovana razmena mišljenja ili dijalog, i mislim da je ovaj film unikatan, jer nemamo mnogo toga u našem medijskom prostoru danas“, rekao je Adam u Novom danu TV N1.
U filmu se, kako je objasnio, sa više strana govori o istoj stvari, ali ne na malicioazan i ostrašćen način.
„Niko se ne stavlja na stub srama i u negativan kontekst“, istakao je on.
Kada je film još bio u povoju, na Univerzitetu u Njujorku su mu, kako je dodao, rekli da je najlakše „ispljuvati“ predsednicu Vlade i reći kako ona nije ništa uradila, ali da je novinarsko umeće izmestiti se iz toga, i biti balansiran, nepristrasan, i nezavisan u svom radu.
„Mislim da je to ovim filmom postignuto“, rekao je Adam i izrazio nadu da će film „naterati“ gledaoce da čuju i drugu stranu.
Premijerku Brnabić je, kako je objasnio, kontaktirao na službeni imejl i zamolio je da bude učesnik ovog projekta, jer je važno čuti sve strane, pa i njene poglede. Brnabić je prihvatila poziv i intervju je snimljen u zgradi Misije Srbije pri UN u Njujorku, u septembru 2021. godine.
„Mi smo razgovarali kao ti i ja, predsednica Vlade odgovarala je direktno, argumentovano, nije bilo nikakvih zamena teza. Verujem da je tome doprinelo to što smo bili izmešteni iz srpskog konteksta. Ja jesam radio sam u svojoj produkciji, i u tom smislu nije bilo etiketiranja sagovornika gde ja pripadam, jer tada formalno nisam bio deo redakcije N1“, istakao je.
Dodao je i da mu je drago što N1 želi da prikaže ovaj film čime pokazuje da je televizija otvorena za drugačija mišljenja i da može da bude oaza dijaloga.
Adam je otkrio i da je sagovornik u filmu i jedan dečko koji je pre nekoliko godina na Paradi ponosa u Beogradu nosio transparent „Premijerko, kako živite sa svim povlasticama?“ i kome je Brnabić tada prišla i ušla u raspravu sa njim.
Oni sada u filmu nastavljaju svoju debatu, odnosno njihovi stavovi o istim pitanjima preneti su bez ikakvog upliva drugih ljudi.
Kazao je i da pripadnici LGBT zajednice koji su sagovornici u filmu nisu želeli da otkriju svoj identitet što je, prema njegovoj oceni, još jedan dokument vremena u kom živimo.
Naslov filma „Ana je tu“ odnosi se na događaj u Skupštini Srbije s početka političke karijere Ane Brnabić, kada je poslanik SNS-a Aleksandar Martinović pokušao da omalovaži homoseksualce, a tadašnja predsednica parlamenta Maja Gojković mu je isključila mikrofon uz obrazloženje: „Ana je tu“.
Adam je objasnio da se i ta situacija može posmatrati dvojako – s jedne strane se može reći da bi homofobnog govora bilo da Ana Brnabić nije tu, ali se može reći i da je upravo to njen doprinos, odnosno da je Brnabić kao premijerka doprinela tome da ljudi na političkom nivou shvate da nije u redu da se bilo koja manjina, uključujući i LGBT zajednicu, stavlja u negativan kontekst i ismeva.

Dodao je i da bi bilo kontradiktorno da predstavnici vlasti imaju negativne reakcije na njegov dokumentarac, jer je vlast izborom Ane Brnabić pokazala da tu temu želi da unapredi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare