SANU ogorčena zbog nasilja nad Srbima na Kosovu: „Izbori bili nelegitimni“

Vesti 30. maj 202313:32 30 komentara
Shutterstock

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) je izrazio "duboku zabrinutost i ogorčenost" zbog nasilja na Kosovu.

U saopštenju se posebno osuđuje to što su „u nasilju nad građanima srpske nacionalnosti učestvovali oni kojima su Ujedinjene nacije poverile da se nepristrasno staraju o obezbeđivanju mira i sigurnosti svih građana na Кosovu i Metohiji“.

Izvršni odbor SANU je ukazao da „razlozi za najnoviju zategnutost nesumnjivo leže u potpunom prenebregavanju univerzalnih demokratskih načela i u neshvatljivom prećutnom prihvatanju od strane jednog broja značajnih međunarodnih činilaca očigledno nelegitimnih izbora u opštinama na severu Кosova i Metohije, održanim bez birača, čije rezultate vlasti u Prištini pokušavaju na silu da implementiraju“.

U saopštenju SANU apeluje na međunarodnu zajednicu da što pre preduzme korake da se obezbede elementarna demokratska i ljudska prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji i da osigura mir, bezbednost i normalan život za sve ljude koji tamo žive“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare