SANU: Razočarani, ali nismo odgovorni što među novim akademicima nema žena

Vesti 08. nov 202113:09 4 komentara
N1

Rukovodstvo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) je saopštilo da je razočarano što među novoizbaranim članovima Akademije nema nijedne žene, ali da oni ni na koji način nisu za to odgovorni. Izvršni odbor SANU je time oddbacio optužne potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović da je to što među novim akademicima nema nijedne žene loša poruka rukovodstva SANU.

„Žene i inače nisu u dovoljnoj meri zastupljene u SANU i takvo stanje nije prihvatljivo“, naveo je Izvršni odbor SANU u saopštenju.

Istaknuto je da su Izvršni odbor i Predsedništvo SANU tokom celog ovog izbornog procesa „ukazivali na tu činjenicu, upozoravali i ulagali značajne napore da što veći broj žena, koje to svakako zaslužuju, budu predložene za nove članove SANU“.

„Pored skupova koji se redovno odražavaju u SANU i na kojima je pitanje rodne ravnopravnosti stalno prisutno, u dopisima upućivanim odeljenjima SANU i razgovorima tokom ovog izbornog ciklusa uporno je ukazivano na potrebu predlaganja većeg broja žena. Ove godine je, uz svesrdnu podršku rukovodstva SANU, izdat i prvi tom izvanredne publikacije o ženama akademicima koje su dale nezamenjiv doprinos srpskoj nauci i umetnosti, a u štampi i pripremi su i naredni tomovi“, ističe se u saopštenju.

Ukazano je da su kandidatkinje za članove SANU tokom poslednjih faza procesa kandidovanja „bile predmet najžešćih napada, uz apsolutno neprihvatljivo nipodaštavanje, od strane doduše malobrojnih, ali upornih dežurnih kritičara izvan SANU – verovatno zbog procene da žene predstavljaju najlakše mete za takve napade“.

Kako je objašnjeno, nove članove SANU biraju članovi Skupštine SANU, na čiji individualni čin glasanja i izbora niko ne može da utiče i za koji sami snose odgovornost.

„Zašto je u tom slučaju za ovakvu odluku odgovornost prebačena na rukovodstvo nije na nama da nagađamo. Izvršni odbor SANU i dalje veruje da ove njegove stavove deli ubedljivo najveći broj srpskih akademika, te da rezultat glasanja nikako ne odražava njihovo mišljenje o članstvu srpskih naučnica i umetnica u SANU, ali takav stav već u bliskoj budućnosti zahteva potvrdu. Nažalost, ovoga puta je takva potvrda u potpunosti izostala“, naveo je Izvršni odbor SANU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare