Šapić: Integracija Roma u normalan život nemoguća ukoliko oni to ne žele

Vesti 11. mar 202313:40 36 komentara
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da rešenje problema nelegalnih romskih naselja jeste da se Romi integrišu u društvo, navodeći da to nije moguće ukoliko oni sami to ne žele.

„To je teško jer oni (Romi) sami to odbijaju i na taj način ugrožavaju i svoj i život svojih komšija i sugrađana. Reč je o velikom broju naselja u kojima se ne poštuju nikakva pravila. Nije lako rešiti ovaj problem, ali to ne znači da treba da odustanemo“, kazao je Šapić u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS), koju prenosi Beoinfo.

On je rekao da prema poslednjoj evidenciji koja je nedavno rađena, u Beogradu postoji 165 nelegalnih i nehigijenskih romskih naselja u kojima živi gotovo 30 hiljada ljudi.

Šapić je najavio da će grad pokušati da popiše Rome, ali da je to problem, jer najveći deo njih nema prebivalište u Beogradu, a žele da budu blizu centra grada jer, kako je rekao, skupljaju sekundarne sirovine, prose pored semafora, kradu i uznemiravaju građane.

„To svi Beograđani znaju i ne možemo da se pravimo da se to ne dešava, jer takva romska naselja i takav njihov način života ne ugrožava samo njih, nego i sve Beograđane“, rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, ranijih godina je „bilo pokušaja“ da se romskim porodicama obezbede stanovi, ali da se oni ne zadržavaju dugo u njima.

„Počupaju stolariju i sanitarije, prodaju sve što može da se proda, prave probleme svojim komšijama i na kraju se ponovo vraćaju u svoja nehigijenska naselja“, tvrdi Šapić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare