Šapić izneo ideju o premeštanju Zoo vrta, ali deluje da je Ada još daleko

Vesti 03. feb 202319:2758 komentara

Beogradski zoološki vrt menja svoju lokaciju prvi put od osnivanja 1936. godine, a nova lokacija biće Ada Safari, potvrdio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. Istakao je ne zna koliko ce trajati dalji pregovori i izmeštanje životinja, kao i da je najvažnije je da je doneta politička odluka da se pitanje odgovarajuće lokacije posle višegodišnjih razgovora napokon reši.

Mir i tišina. Gradska vlast je donela odluku da se Beo zoo vrt preseli iz urbane buke na Adu Safari. Kako kaže gradonačelnik Beograda, nova lokacija će biti bolji i uslovniji dom za životinje.

„Vidite ovaj krug koji smo mi ovde obeležili, otprilike, levo desno, možda još malo vamo… Ima puno drveća, imamo ovo ovde jezero, okolo su dve reke, u centru smo grada, životinje bi se osećale u svojoj prirodnoj sredini. Duplo je veći od postojećeg, ako se ne varam, ovde imamo površinu od 14 hektara, a sadašnja je sedam, i mislimo da je to posle mnogih analiza najbolje moguće rešenje“, rekao je Šapić.

Beograđani sa kojima je razgovarala ekipa TV N1 podeljenog su mišljenja – jedni smatraju da treba da ostane ovde gde je sada zato što je simbol grada, dok drugi smatraju da treba da promeni svoju lokaciju:

„Krivo nam je nekako. On je ovde već skoro, koliko, 90 godina, zar ne? Nekako smo navikli da bude tu. Sigurno da i za životinje nije najbolja odluka. Možda i ostane, nadam se. Još nije definitivno.“

„Mislim da nije mesto životinjama ovde, evo ja ovde živim, leti je katastrofa… A drugo sve u betonu mislim da nije humano za životinje uopšte.“

„Jeste simbol Beograda, ali definitivno postoji bolje mesto za zoološki vrt.“

„Ja sam tu na Zelenom vencu i tu mi je sve blizu. Prvo što je tu veliko prostranstvo, i tu su i životinje, i šetnja, i centar grada, i tu sam ja odrasla. Možda sam ja previše vezana, ali mislim da bi izgubio identitet.“

Zabrinuti su i meštani Ade zbog odluke o novinama u njihovom kraju, potrebno je da se oko 250 porodica raseli, a gradonačelnik im je dao obećanje da će dobiti adekvatne stanove.

Poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić tvrdi da je u oktobru prošle godine pokrent postupak za zaštitu tog područja.

„I evo, mogu vam dati papire – područje treće kategorije, predeo izuzetnih odluka Ade Ciganlije. Znači ovde, ako se taj postupak završi, ne bi smela biti gradnja. Takođe ne bi smeli da žive ljudi. Znači treba vam studija, treba vam zaštita, treba vam to“, poručuje Miketić.

Šapić, s druge strane, tvrdi da zoološki vrt ne podrazumeva obimnu izgradnju.

„Prirodna sredina u kojoj životinje provode vreme tamo nema gradnje, štaviše, mi ovime zaštićujemmo dodatno Adu. Da sutra nekome ne bi palo na pamet da recimo nikne još veće naselje nego što je ovo, ovo naselje postoji ovde 40 godina sigurno“, podseća gradonačelnik.

Odluka grada je za sada praktično na nivou predloga. Nije još stigla u gradsku skupštinu, niti je novac za selidbu Zoo vrta opredeljen.

Komentari

Vaš komentar