Šapić najavio rekonstrukciju Muzeja Grada Beograda za više od 30 miliona evra

Vesti 23. sep 202214:29 5 komentara
Beta/Milan Obradović

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je trogodišnju rekonstrukciju Muzeja Grada Beograda i dodao da bi cena trebalo da iznosi više od 30 miliona evra.

„Nažalost, dva, tri puta je taj tender padao zbog cena koje su porasle u poslednjih godinu dana, zbog objektivnih okolnosti i ja se nadam da će do kraja godine taj tender da prođe“, rekao je gradonačelnik na otvaranju izložbe u novom Izložbenom salonu Muzeja grada Beograda.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, kultura i sport ne smeju biti deo tržišne ekonomije i dodao da će budžetom grada za 2023. godinu pokazati želju za nastavak ulaganja u te oblasti.

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihajlović navela je da je današnji dogadjaj otvaranja tog izložbenog salona „samo još jedan korak bliže toj novoj centralnoj zgradi gradskog muzeja“.

Kako je navela, gradska vlast će u naredne tri godine dati sve od sebe da obezbedi sredstva za zgradu gradskog muzeja.

Direktorka Muzeja Grada Beograda Jelena Medaković rekla je da je otvaranje prostora za Muzej grada značajan, jer je grad u deficitu sa izlagačkim prostorom, a posebno sa prostorom koji se odnosi na promociju i vidljivost savremene scene i rad savremenih autora.

„U postavci imamo isključivo slike koje se već nalaze u Muzeju Grada Beograda i radi se o najvrednijim autorima našeg likovnog domena i našeg vizuelnog polja stvaralaštva“, rekla je ona na otvaranju izložbe „Unplugged – umetnost bez struje“.

Kako je dodala, galerija samom estetikom trenutno nije dovoljno opremljena ali je prilagodjenja ovakvim dogadjajima.

Muzej Beograda nalazi se u Zmaj Jovinoj ulici broj 1.

Na zvaničnom sajtu Beograda piše da zbog nedostatka prostora ne postoji organizovana stalna muzejska postavka, koja je egzistirala od 1945. do 1960, a svoje izložbene aktivnosti Muzej ostvaruje u područnim muzejima.

U Konaku kneginje Ljubice Muzej organizuje tematske izložbe sopstvene produkcije, kao i gostovanja drugih institucija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare