Šapić: Nikoga nisam diskriminisao, ne sećam se da sam rekao „svi Romi“

Vesti 14. mar 202313:29 30 komentara

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da nikoga nije diskriminisao, niti je mislio na celu romsku zajednicu kada je u subotu govorio o životu Roma u nehigijenskim naseljima i izazvao mnogobrojne kritike.

„Izneo sam istinu, to je tabu tema, i ostajem pri svakoj reči. Njihovo je pravo da podnesu krivičnu prijavu i neka sud odluči da li sam nekog diskriminisao“, rekao je posle otvaranja informacionog centra Šapić povodom krivične prijave koju je protiv njega podnela Romska partija koja smatra da je on „najgrublje vređao Rome“.

Prema njegovim rečima, „oni koji kažu da je govorio o svim Romima, govore o svojim mislima i imaju problem“.

„Šta su radile razne državne organizacije, gde se ne zna kako je završio novac iz dekade Roma, koja je trajala od 2005. do 2015. godine – to su desetine miliona evra. Pitanje gde su završavale. Ja ne vidim da se popravio položaj Roma“, naveo je. On je rekao da ima statističke podatke da je nehigijenskih naselja danas daleko više nego pre nekoliko godina i da su ona daleko nebezbednija i za one koji tamo žive i za njihove komšije. Dodao je da je daleko manji broj dece koja danas idu u školu, a to je bio jedan od glavnih zahteva – nego što ih je išlo pre desetak godina, kaže. Mogu da postavim pitanje šta su radili, svi ti koji su meni poskakali ovih dana na glavu? Nisu izlazili svakog dana u javnost i davali rešenja kako da se problem, koji evidentno postoji naročito u urbanim sredinama, romskih zajednica koje žive u neformalnim naseljima. I ponavljam – nikad nisam rekao svi. Da kažu kako da se ti problemi reše, kako za njih tako i za ljude u njihovom okruženju“, dodao je.

Gradonačelnik je u subotu izjavio da je „integracija Roma u normalan život nemoguća ukoliko oni to sami ne žele“ i da većina nema prebivalište u Beogradu, a žele da budu blizu centra grada jer, kako je rekao, skupljaju sekundarne sirovine, prose pored semafora, kradu i uznemiravaju građane…

„Grad će pokušati da im pomogne, ali i oni treba da pokažu da su spremni da tu pomoć prihvate. Da su spremni da svoju decu drugačije vaspitavaju, da ih šalju u školu, vode računa o njihovom obrazovanju, zdravlju i bezbednosti, a ne da ih sa četiri-pet godina šalju na ulicu i na semafore gde će da prose i kradu“, rekao je tada Šapić, preneo je Beoinfo.

Romska je podnela krivičnu prijavu protiv Šapića zbog ovoga.

Njihovo pravo, sud će da utvrdi da li sam ih diskriminisao i uvredio – nigde se ne sećam da sam rekao „svi Romi“, rekao je na to Šapić na današnjoj konferenciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare