Šapić o „nepristojnoj ponudi“: Prvi put u istoriji korupcije da neko štiti grad

Vesti 11. apr 202320:32 51 komentara

Bura između gradonačelnika Aleksandra Šapića i kopmanije Kentkart traje danima, a danas je dobila nove razmere. BIRN je objavio snimak u kom, kako se navodi, šef kabineta gradonačelnika Nenad Milanović predstavnicima Kentkarta nudi nameštanje tendera u zamenu za raskid ugovora. To su na konferenciji potvrdili iz same kompanije. Aleksandar Šapić kaže da tužilaštvo i policija moraju da utvrde autentičnost snimaka, jer ne iskuljučuje mogućnost da je cela priča montirana.

Pazi – snima se. To šef kabineta gradonačelnika Aleksandra Šapića nije znao kada se sastajao sa predstavnicima kopmanije Kentkart, kako bi pronašli rešenje za naplatu karata u gradskom prevozu. Šta im je Nenad Milanović ponudio 9. marta, čuje su u audio snimku, do kog su došli novinari BIRN-a.

POVEZANE VESTI:

„Ja sam bio zagovornik toga da idemo u proces javne nabavke. Nameštene javne nabavke za Kentkart. Ja ću ispoštovati milion evra koje smo obećali, ako pregovarački postupak bude malo drugačiji u smislu usluga van toga koje bude pružao Kentkart“, čuje se Milanović na snimku.

Šapić kaže da se na snimku zaista čuje Milanovićev glas.

„Ali on se sa njima (Kentkartom) sastao preko 50 puta, i ja ne znam koliko je on sniman i da li je to montirano iz 50 sati razgovora ili nije, neka to utvrdi tužilaštvo i policija, nek vide gde je tu krivično delo“, poručuje gradonačelnik.

Pre nego što policija i tužilaštvo utvrde sve detalje, iz Kentkarta poručuju da reči koje im je uputio šef kabineta gradonačelnika vide kao ucenu. Direktor turskog konzorcijuma Veljko Vlahović tvrdi da im je predlagano direktno uvlačenje u nezakonite radnje.

„Šef kabineta gradonačelnika Šapića, Nenad Milanović, ponudio je da pristanemo na navodni sporazumni raskid ugovora, a ukoliko pristanemo da će za uzvrat, citiraću, ‘centrirati, odnosno namestiti buduću javnu nabaku’ gde bismo mi trebali da uredimo naše buduće ugovoren odnose sa gradom, dok u suprotnom ako to ne prihvatimo ulazimo u rat“, navodi Vlahović.

Rat koji traje danima, gradonačelnik je počeo rečima da je ugovor koji je pre nekoliko godina potpisan sa Kentkartom od starta napravio štetu gradu i da sistem koji je baziran na validatorima ne može da funkcioniše. Zbog toga, kako kaže, želi promene, kako bi se povratilo poverenje Beograđana.

Konstatacija ili priznavanje korupcije?

Sve to je ponovio i danas, tokom obilaska pogona Gradske čistoće, ali je konstatovo još nešto u slučaju svog šefa kabineta:

„Da je ovo prvi put u istoriji korupcije da je neko nameštao nešto da bi zaštito državu i grad, samo sam to konstatovao, to je konstatacija, sve drugo nek utvrdi tužilaštvo.“

Advokat Ivan Ninić, međutim, nema dilemu da je reč o „skandalu neviđenih razmera“.

„Ovo će biti prvi put u novijoj istoriji Srbije da je jedan državni funkcioner, u konkretnom slučaju gradski funkcioner, priznao postojenje korupcije na visokom nivou i priznao izvršenje krivičnog dela, i ova Šapićeva izjava bi trebalo da bude osnov, pored samog teksta BIRN-a i samog snimka, da pokrene tužilačku istragu i da utvrde šta se ovde zaista dogodilo“, smatra Ninić.

Kentkart: Ovde se ne radi ni o kakvom javnom interesu

veljko vlahović kentkart
N1

Za moguće suočavanje na sudu pripremaju se u Kentkartu. Kažu da je snimak Nenada Milanovića koji se pojavio u medijima autentičan, i da su o tome obavestili svoje advokate.

„Ovde se ne radi ni o kakvom javnom interesu kako je to javnosti predstavljeno, već da su u pitanju samo neki lični interesi pojedinaca iz gradske vlasti i ovo nam zapravo pokazuje na šta su sve spremni u ostaviravanju njihovih ličnih interesa“, kaže Vlahović.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za N1 nisu odgovrili da li će i šta biti preduzeto povodom slučaja u kom se spominje šef kabineta gradonačelnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare