Šapić ponovo optužuje Rome i koristi stereotipe – udruženja traže reakciju

Vesti 14. mar 202319:25 40 komentara

Romska partija podnela je prijavu protiv gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, jer je "najgrublje vređao pripadnike romskog naroda". Posle izjave Šapića o romskoj zajednici, usledila su i negodovanja romskih organizacija i udruženja za zaštitu ljudskih prava, koji su istakli da je gradonačenik prekršio brojne međunarodne evropske i domaće zakone. Aleksandar Šapić i dalje ostaje pri stavu da ništa pogrešno nije rekao.

„Stojim iza svake izjave i tvrdim da ni na jedan način nikoga nisam diskriminisao niti sam podvodio pod čitavu romsku populaciju“, poručio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Dok Šapić ne vidi problem, Romska partija podnela je i krivičnu prijavu jer je, kako se navodi, najgrublje vređao pripadnike romskog naroda, kako bi ih javno izložio poruzi uz propagandu rasne mržnje.

POVEZANE VESTI:

„Ako neko treba da se civilizuje, onda je to u svakom slučaju Šapić. Izvinjavam se svim građanima Srbije ako su doživeli neku neprijatnost od bilo koje pripadnice ili pripadnika romske zajednice koji su se nedolično ponašali“, poručio je predsednik Romske partije Srđan Šajn.

Ipak, Šapić i dalje ostaje pri tvrdnji da ne treba zatvarati oči na probleme koje, kako kaže, Romi prouzrokuju ljudima koji žive u njihovom okruženju i ističe da je on gradonačelnik svih Beograđana. Ipak, Rome, ponovo optužuje.

„Ja mislim da nemaju prava da ugrožavaju čak ni svoju decu, da deca moraju da imaju priliku da idu u školu, da se obrazuju, pa da onda odluče sami da odluče na koji način žele da žive život. Jer ima jedan značajan broj Roma koji su odlučili da naprave taj iskorak, oni su diskriminisani u odnosu na te druge, jer se oni trude, oni se bore, oni rade“, navodi Šapić.

Iz organizacije Opre roma ističu da gradonačelnik ne pokušava ni da razume njihovu manjinsku zajednicu.

„Eto i on sam u svojoj izjavi kaže „ne svi Romi, ovi Romi“, mislim da to samo potvrđuje na to da je on jedan političar koji se služi rasističkom retorikom“, rekla je Jelena Reljić iz Opre roma Srbija.

A kao delimično razrešenje problema, gradonačelnik je ponudio posao. I to, ponovo koristeći stereotipe.

„Što se tiče onih koji žele da rade i da žive normalno, nek se jave nama. Gradska čistoća i Zelenilo pre svega su otvoreni za svakog pripadnika, ne samo romske, bilo koga ko želi da radi da ih zaposlimo da rade“, rekao je Šapić.

Iz Opre roma postavljaju pitanje kako misle da im se jave Romi koji nemaju vodu ni struju, i da neko o tim ponudama za posao treba lično da ih obavesti.

„Mislim da prvi korak treba da im bude, ne da Romi dođu kod njih, nego da oni dođu kod njih koji su, između ostalog i njihovi glasači“, rekla je Reljić.

Dodaje da ostaju pri svom stavu da nadležni organi moraju da reaguju na rasističke izjave, jer ukoliko ih ne sankcionišu, one će se samo nastavljati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare