Šapić ponovo uvredio Rome: „Opre Roma, Opra Vinfri…“

Vesti 11. apr 202320:08 39 komentara
TANJUG/BEOINFO

Organizacija Opre Roma Srbije saopštila je da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić "ponovo uvredio Rome, ismevajući frazu 'Opre Roma'", koja je, kako kažu, simbol samodefinisanja Roma širom sveta.

Gostujući na Televiziji K1, Šapić je, pričajući o problemu nehigijenskih naselja u Beogradu, rekao da „svi zatvaraju oči na taj problem“.

„Došli smo do broja od 165 nehigijenskih i divljih naselja, u kojima i ti ljudi koji u njima žive, žive neuslovno i ugrožavaju sve svoje komšije koje žive u njihovom okruženju. I svi ćute o tome. Evo, sad, napravite vi o tome anketu na ulici, pitajte Beograđane da li im je lepo u okruženju jednog nehigijenskog naselja, ako smete da napravite, da vam ne skoče na glavu oni Opre Roma, Opra Vinfri, ne znam ni kako se zovu“, izjavio je Šapić.

POVEZANE VESTI

Aleksandar Šapić je nastavio da iznosi diskriminatorne komentare protiv romske zajednice, navode iz „Opre Roma“.

„Ovo nije bio izolovan incident, jer je gradonačelnik ranije podsticao pretnje po bezbednost romske zajednice, kao i podrivanje demokratskih vrednosti, vladavine prava i ljudskih i manjinskih prava. Međutim, ovoga puta otišao je još dalje ismevajući frazu ‘Opre Roma’, koja je simbol samodefinisanja Roma širom sveta“, objašnjavaju.

Kako se navodi u saopštenju, „alarmantno je da se to dogodilo samo tri dana nakon Međunarodnog dana Roma, na koji je predsednik Aleksandar Vučić obećao da će otkloniti društvenu nejednakost i diskriminaciju bilo koje zajednice, pa i Roma“.

„Kao ‘uvaženi doktorant’ i samoproglašeni ‘prijatelj Roma’, gradonačelnik Šapić treba da bude svestan istorijskog i političkog značaja sintagme ‘Opre Roma’. Osnovan je na Prvom svetskom kongresu Roma 1971. godine u Londonu kao moralni i politički temelj globalne romske zajednice. Takođe je blisko povezana sa romskom himnom ‘Đelem, Đelem’ i koristi se naizmenično kao njen naslov. Ruganje gradonačelnika Šapića ‘Opre Roma’ kao Opra Vinfri ne samo da je uvredljivo, već i banalizuje istoriju bola i patnje romske zajednice, kao i njenu istoriju političke emancipacije i napretka. Po analogiji, to je kao kad bi se izabrani visoki predstavnici Romi rugali ‘4S’, simbolu na srpskoj zastavi ili motu ‘Samo sloga Srbina spasava'“, objašnjavaju iz „Opre Roma“.

Prema njihovm mišljenju, Šapićeva izjava je „jasan primer ironičnog rasizma“.

„…koji je opasan fenomen u kulturnom diskursu. Omogućava onima na vlasti da zagovaraju apsurdne i diskriminatorne ideje pod maskom ironije, stvarajući tako distancu između sebe i svog prikaza. To im omogućava da se pozicioniraju kao zaštitnici same zajednice koju diskriminišu. Međutim, ova vrsta ironičnog rasizma nije slučajna, već prilično namerna“, ocenjuju u saopštenju.

Po njima, gradonačelnik je „očigledno započeo sopstvenu samostalnu izbornu kampanju i poziva svoje potencijalne birače da se rugaju i omalovažavaju Rome“.

„Iako je to vrlo potentno oruđe, to podstiče diskriminaciju još više, što se vidi u reakciji pojedinih segmenata društva na komentare gradonačelnika Šapića. Njegovi sledbenici ga oponašaju i rugaju se Romima, održavajući štetne stereotipe i podižući bezbednosne rizike za romsku zajednicu. Pravi prijatelji Roma znaju za Opre Roma sintagmu, ne podstiču rasizam prema Romima u javnosti i spremni su da preispitaju i osude stavove onih koji omogućavaju i podstiču njegovu eskalaciju. Samo takvi prijatelji zajedno sa Romima mogu da iskorene ovu štetnu pojavu i stvore inkluzivnije i pravednije društvo za sve“, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare