Šapić: Problem zagađenja vazduha u Beogradu se zloupotrebljava

Vesti 28. nov 202210:259 komentara
Izvor: Fonet / Milica Vučković

Gradonačelnik Aleksandar Šapić izjavio je da nije fer da se problem zagađanje vazduha u Beogradu zloupotrebaljava u dnevno političke svrhe. "To ne može da se reši u 15-20 dana, to je ozbiljna tema, radimo na tome svakodnevno", rekao je Šapić za TV Hepi.

On je naveo da je „nabavljeno sto novih autobusa na gas, nastojaćemo da promenimo vozila u javnom saobraćaju, menjamo način grejanja u vrtićima i školama koje to čine na neekološki način, postavljaćemo filtere“.

„Aii, ocenili smo da su individualna ložišta najveći zagađivači u Beogradu, čak pre elektrana, oko 200.000 ljudi se ne greje na toplane ili gas, već tako. Zamislite kad bi neko doneo radikalnu meru da svako ko ima mogućnost da se prikači na gas mora to da učini ili da bude kažnjen, to bi izazvalo socijalne nemire“, rekao je Šapić.

Kako je naveo, „moramo da pokušavamo da polako damo mogućnost ljudima da se sa podizanjem standarda prikače na gas, da im eventulno damo neke subvencije, da bude i manji broj automobila sa starim motorima koji se ne voze u Evropi“.

Govoreći o starom savskom mostu, on je naveo da se „decenijama čeka da bude zamenjen novim funkcionalnim koji neće ugrožavati razvoj grada i zaustavljati saobraćaj“.

„Zašto se to koristi u političke svrhe, to je pitanje za one koji smatraju da mogu na svemu da profitiraju, nisu baš ni previše intiligenti ni politički mudri“, naveo je Šapić.

„Kontrola buke od 1. decembra“

On je najavio da je ugostiteljskim objektima poslato obaveštenje da će od 1. decembra početi ozbiljna kontrola buke i svega onoga što zakon propisuje, a što se sada ne poštuje.

Šapić je za TV Hepi rekao da će rekonstrukcija 43 ulice, koja je započela 15. septembra, biti završena do 15. decembra, kada se završava građevinska sezona.

Taj posao se radi iz rebalansa budžeta i želimo da u tri meseca, koliko traju radovi, povratimo poverenje Beograđana, ne probijajući nijedan rok, naveo je on, prenosi Beoinfo.

Govoreći o Starom savskom mostu, Šapić je rekao da će na tom mestu biti izgrađen novi funkcionalni most koji neće ugrožavati razvoj grada i zaustavljati saobraćaj.

Sve polemike o ovoj temi, dodao je, zloupotrebljavaju se u političke svrhe.

Komentari

Vaš komentar