Šapić: Stari savski most nema nikakvu kulturno-istorijsku vrednost

Vesti 15. nov 202219:00104 komentara
Izvor: N1

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da stari Savski most "nema nikakvu kulturno-istorijsku vrednost", kao i da ga ne zanima šta će biti s tim mostom posle uklanjanja.

Šapić je za RTS izjavio povodom odluke o rušenju tog mosta koju je usvojila Skupština Srbije da, što se tiče gradskih vlasti, „ne zna od koga zavisi“ kakva će biti sudbina starog mosta ako bude uklonjen.

Šapić je rekao da je „način na koji su ministri u parlamentu argumentovano branili taj stav apsolutno ispravan“, i da ga ne zanima stari most, već novi čija se izgradnja planira na istom mestu.

Po njegovim rečima, izgradnjom novog mosta u Beogradu bi se za „14 posto smanjile gužve i za 12 posto zagađenje vazduha“.

Na pitanje zašto je vazduh u Beogradu toliko zagađen da je danima u „crvenoj“ kategoriji, opasnoj po zdravlje, Šapić je odgovorio da „ne zna koji je razlog“ i da „nema racionalno objašnjenje“, ali da Grad i Republika rade na smanjenju zagađenja.

Gradonačelnik je rekao da će novogodišnja rasveta trajati od 15. decembra do 15. januara u „užem, turističkom centru“ Beograda i da će se voditi računa o štednji struje.

Stari Savski most je najmanji most u Beogradu. Ima po jednu kolovoznu traku u svakom smeru i koriste ga drumska vozila i tramvaji. Dugačak je 430 metara, a raspon između dva glavna stuba je 157 metara. Most je više puta obnavljan, a poslednji put 2007. i 2008. godine, kada su proširene kolovozne trake na mostu i na prilazima da bi se povećala protočnost saobraćaja čime je, po procenama, kapacitet mosta udvostručen na oko 30.000 vozila dnevno.

Po tvrdnjama opozicije, vlast namerava da taj most sruši jer smeta luksuznom naselju „Beograd na vodi“ koje se gradi u blizini.

Brankov most je morao hitno da se radi jer su stubovi mogli da se sruše usled jače oluje

Šapić je rekao da je Brankov most morao hitno da se radi jer su korodirali stubovi i usled jačeg nevremena mogao je neki stub da padne. Kaže da za četiri meseca koliko je gradonačelnik nije bilo probijanja rokova i objašnjava zašto ranije nisu u tim situacijama naplaćivani penali.

Prema njegovim rečima, rok za završetak radova je 27. ili 28. novembra i napominje da do sada nije bilo probijanja rokova.

Šapić je napomenuo da je uvedena praksa, da kada se otvori gradilište da onda dolaze sva gradska preduzeća, da se ne bi desilo kao u Ulici 27 marta da se završe radovi koji su trajali skoro tri godine, a onda da pukne cev, zato što neko iz Vodovoda nije zamenio azbesne cevi koje je mogao da zameni kada je bila velika rekonstrukcija.

„Onda je moguće da se postavi jedan rok kada se otvori gradilište, a onda se postavi drugi rok, ako se ispostavi da su potrebni neki dodatni radovi“, istakao je Šapić.

Napomenuo je da se jednom nedeljno, svakog ponedeljka sastaje „Lice grada“ i prelaze sve šta se dešava u gradu.

„Ovo je telo koje dobro funkcioniše za ova četiri meseca. Nismo imali probijanje rokova kakva su bila ranije. Ja sam se uvek pitao zašto se ne naplaćuju penali, kada se probiju rokovi, a onda mi je rečeno da se u neke radove ulazilo bez projekta, pa se projekat radi za vreme radova, a onda nemate pravo da izvođaču naplatite penale jer on suštinski nije ni znao šta je trebalo da radi“, kaže gradonačelnik.

Šapić je objasnio da više neće u budžet ubacivati radove za koje se zna da nije rešena imovina i da nije završen projekat zbog nekog obećanja koje je dato da se što pre krene u radove, a nije završen projekat.

„U takvim situacijama se staje na pola, i onda se jure papiri. To se ranije dešavalo i mi to sada ne želimo da radimo. Tada niste u prilici da kaznite nekog podizvođača koji je probio rok“, rekao je Šapić.

Sredinom decembra o rekonstruisanim ulicama

Najavio je da će sredinom decembra izaći sa svim ulicama gde je napravljena rekonstrukcija, sa slikama pre i posle i sa kilometražom koja je urađena.

„Krenuli smo sredinom septembra i dok vreme bude dozvoljavalo, mi ćemo završiti prvi ciklus, do sredine decembra, a početkom proleća ćemo krenuti u dalje radove“, rekao je gradonačelnik i dodao da u gradu kao što je Beograd mora stalno da se radi.

Dodao je da je akcenat na letnjim mesecima i napominje da se radi i noću gde god je to moguće, kao i da se radi vikendima.

Komentari

Vaš komentar