Šapić na pitanje BIRN-a: Nismo mi čuvali ovce, niti igrali fudbal u paviljonima

Vesti 08. feb 202314:09 > 14:15 74 komentara

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ponovio je da ništa protivzakonito nije uradio kada je reč o njegove dve vile - u Beogradu i Trstu. On, međutim, nije odgovorio na pitanje novinara BIRN-a o tome zašto se stvarni podaci o kvadraturi razlikuju od podataka koje je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Govoreći o kući na Bežanijskoj kosi, Šapić je rekao da ništa nije gradio, već su to, kako kaže, delovi objekata pre nego što je došao u posed kuće. Tvrdi da su svi delovi dograđivani pre nego što je postao vlasnik i da su svi zahtevi za legalizaciju podneti od strane prethodnih vlasnika. „A da sam ja ušao u procese legalizovanja onoga što oni nisu, jer nisu to želeli“, naveo je, rekavši da je otkupom zemlje ozakonio ono što je neko drugi nelegalno gradio. Tvrdi da ništa nije gradio on, da su delovi objekata građeni pre nego što je on došao u posed.

„Ja sam ušao u proces legalizacije na osnovu zahteva koji su pravljeni pre 2015. od 2003. do 2015. i stekao sam uslov time što sam otkupio jedan deo zemlje na kojoj se nalazio taj deo nelegalnog objekta koji su radili prethodni vlasnici. Kao što nisam ja ozakonio sam sebi, jer nisam ja sebi ništa mogao da potpišem“, rekao je. Naveo da će ići na sud za taj predmet zbog pisanja medija.

Pročitajte još:

„I za predmet velike afere kako sam sakrio kuću koju sam prijavio, koju sam kupio na svoje ime 2022. I kako sam prekršio zakon? Ići ćemo na sud“, rekao je Šapić, govoreći o slučaju vile u Trstu.

Podsetimo, u izveštaju Agencije stoji da je aktuelni gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić vlasnik nekretnine od 150 metara kvadratnih u Trstu, dok, kako su to objavili Vreme i BIRN, u italijanskom katastru piše da je reč o imovini od 399 metara kvadratnih.

Na konstataciju novinara BIRN-a, kojima se obraćao, da je sam rekao da je pogrešio kad je popunjavao svoju imovinsku kartu, Šapić kaže da je to – velika razlika.

BIRN: Vi ste svesni da to što vi ne znate da kršite zakon i to što ste pogrešili, Vas ne opravdava pred zakonom?

Šapić: Prvo, optužili ste me da sam sakrio nešto što sam kupio na svoje ime i da sam prekršio zakon time što nisam prijavio Agenciji (za sprečavanje korupcije). Sve je notorna laž. Da ste napisali ono što ste me sada pitali, ne bih Vam reč rekao. Iz nekog razloga se nije poklopilo ono što ste videli na sajtu i onoga što stoji u mojoj prijavi.

BIRN: A koji je to razlog?

Šapić: Nemojte da se ljutite, jako ste nevaspitani. Nismo Vi i ja igrali fudbal u paviljonima, nit smo čuvali ovce. Ja vas poštujem, poštujte i Vi mene elementarno. Vi kad pričate ja ćutim. Vi ste veliki lažovi, ići ćemo na sud pa ćemo da proverimo ko je lažov…

BIRN: Ja Vas pitam sa najdubljim poštovanjem – kako je moguće da ste podneli Agenciji, kao što tvrdite, ugovor na 400 kvm i 2,6 ari šume i 130 kvm garaže, a napisali ste u obrascu (150 kvadrata, prim. aut) – pri tom niste u obavezi po zakonu taj ugovor da podnosite što i agencija kaže – a kršite zakon time što unosite pogrešne i lažne podatke u vašu imovinsku kartu. Kako to objašnjavate?

„Kad vam kažete da ste lažovi, to nije nepoštovanje“

Šapić: Objašnjavam ovako – prvo, ja kad vam kažete da ste lažovi, to nije nepoštovanje – nego konstatacija. Nepoštovanje je kad ne puštate nekoga da govori, kad se ponašate uličarski, i kad se ponašate kao da smo čuvali negde ovce zajedno – nit smo čuvali ovce niti ćemo da ih čuvamo… I molim vas da barem kad govorim da me pustite da kažem šta želim ni ja vas nisam prekidao… Da li sam ja kršio zakon, to ćemo utvrditi kad vas budem tužio za to što ste me optužili da sam kršio zakon. Ili Agencija može mene da optuži da sam prekršio zakon time što sam uneo pogrešan broj kvadrata. Da li sam imao obavezu da predam Agenciji ugovor – nisam, ali sam ga predao. A vi to niste rekli, nego ste me optužili da sam prekršio zakon, kao što me sada optužujete da sam prekršio zakon. Pri tom, pričamo o nečemu što se desilo pre pet godina. I pet godina je ova država čekala vas da otkrijete veliku aferu stana koji sam kupio na svoje ime, ne na neko tuđe pa ste ga pronašli, stana koji sam prijavio Agenciji i stana čiji kupoprodajni ugovor postoji u agenciji. A vi ste rekli da je to kršenje zakona, videćemo da li je to kršenje zakona. A vi ste to presudili… Mi kad kažemo to je tako, ne dovodi se u pitanje – već ćemo da te raščerečimo u medijima i da me bacite lavovima, ja ću se boriti koliko god mogu da me ne bacite lavovima.

Detaljnije u videu iznad teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare