Šapića ne brinu zvižduci – šta će sve platiti Beograđani rebalansiranim budžetom

Vesti 28. sep 202219:27 20 komentara

Od danas znamo da će Grad Beograd imati rebalansiran budžet. Gradska kasa biće veća za oko 4,5 odsto, a sve zbog krize koja se odrazila i na finansije Grada. Opozicija se pita gde idu pare Beograđana i upozoravaju da je rebalans samo "spisak lepih želja". A sve je startovalo protestom i ne tako lepom dobrodošlicom za gradonačelnika Beograda.

Zvižducima su „dobro jutro“ gradonačelniku Beograda poželeli radnici gradskih preduzeća i predstavnici svih reprezentativnih sindikata. I tako je startovao dan u kome je na dnevnom redu Skupštine grada bilo više važnih tačaka. Dve su – kažu sindikalci i radnici – njima najviše zasmetale.

„Skupili smo se zato što je stavljena na dnevni red tačka 16 koja se odnosi na preduzeće Zelenilo i tačke 17 koja se odnosi na osnivanje novog javno-komunalnog preduzeća za naplatu, logistiku i rukovođenje javnim prevozom putnika u Beogradu“, rekao je Zoran Antić iz samostalnog sindikata GSP-a.

POVEZANE VESTI:

Za protekla tri meseca, tvrde, gradonačelnika nisu ni videli, pa tako nisu mogli ranije da mu prenesu stav da su oštro protiv ideje o novim komunalnim službama. Upozoravaju da je današnja „dobrodošlica“ samo početak, spremi su i na štrajk. Spreman je i gradonačelnik, čak i da ga smene.

„Sto sindikata može da izađe, nek me sruše, bre, nemam ja problem. Ali, da im se povlačim neću 100 posto, evo to odmah ovde pred svima da kažem. GSP i javni prevoz je rak rana Grada Beograda i mi ćemo to rešiti ili nećemo rešiti, te pare… to finansiraju Beograđani“, poručio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Finansiraće Beograđani i dug koji je u septembru otkriven. GSP NIS-u duguje više od tri milijarde dinara za naftu, autobusi tokom leta umalo nisu ostali u garažama.

„U avgustu kada smo pregovarali sa NIS-om oko te nafte, zovemo tamo… nema, znate gde su bili ovi tu? Na radničkim sportskim igrama koje traju duže od Olimpijskih igara. Ja sam bio na OI dve nedelje, oni na radničkim igrama – tri. Eto to su ti“, dodao je gradonačelnik.

I taj i mnogi drugi dugovi biće pokriveni iz rebalansa budžeta, koji je bio na današnjem dnevnom redu u gradskoj Skupštini. Nova računica glasi: gradska kasa biće veća za 4,5 odsto.

„Budžet Grada Beograda je 1,25 milijardi evra. Niste kupili ni jedan tramvaj, ni jedan trolejbus, niste izgradili ni jedan dom zdravlja, niste izgradili ni jedan vrtić, ni jednu školu. Gde je 1,25 milijardi evra novca građana? Na šta trošite novac Beograđana? Gde su pare?“, upitala je Mila Popović iz odborničke grupa Ujedinjeni.

„Ukupan procenat izvršenja investicija je 5,9 odsto. Šta nam ovo pokazuje? Da glavne stvari koje treba promeniti u ovom gradu – ne samo u prethodnih godinu dana – nego iznova i iznova se ne rešavaju. To govori da je budžet i rebalans budžeta spisak lepih želja koje se neće, nažalost, ostvariti“, smatra Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd.

Neke želje koje je Šapić poželeo kada je seo u gradonačelničku stolicu našle su se i na dnevnom redu – sređivanje priobalja, novi Sekretarijat koji spaja komunalnu miliciju i inspekcijske službe… Demantuje kritike da njegov tim tri meseca ništa nije radio, kaže: kopali su pare koje su se razbacivale na sve strane. A tek će da rade.

Cela milijarda ide za kopanje, presvlačenje i asfaltiranje ulica – kao da startuje nova ili se stara kampanja nije ni završila.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare