Šapićeva inicijativa o Titu uzburkala region: „Bilduje karijeru kroz negovanje antijugoslovenskog narativa“

Vesti 05. apr 202419:17 157 komentara

Unuka Josipa Broza Tita Svetlana Broz smatra da je ideja Aleksandra Šapića o pokretanju inicijative za izmeštanjem Titovog groba "van pameti, neljudska, nepoštena, nepristojna". Istoričarka Sanja Petrović Todosijević istakla je da takav stav razume kao populistički, dok je istoričar Bojan Dimitrijević ocenio da je izjava gradonačelnika stavljena u kontekst njegove političke pripadnosti i predizborne kampanje.

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će pokrenuti inicijativu da Kuća cveća, odnosno Muzej Jugoslavije, postane muzej srpske istorije, a da se Josip Broz Tito, koji počiva u njoj, vrati u Kumrovec.

Za Svetlanu Broz to je inicijativa pojedinca i podsetila je da je takvih ideja bilo i ranije. Kako je navela „to nije novo, ali je odvratno, bilo i ostalo“.

Komentarišući Šapića koji je pokrenuo tu inicijativu, unuka Josipa Broza Tita ocenila je da je to „čovek koji je četiri godine bio duvač u rog velikog kneza“.

„Čovek koji je na sve načine pokazivao koliko ne ume, koliko ne zna, koliko je poslušnik i ja sam sigurna da i ovog puta iza njegove ideje stoji njegov vrhovni šef“, naglasila je Svetlana Broz.

Prema njenom mišljenju, takva inicijativa je „van pameti, neljudska, nepoštena, nepristojna“.

Na pitanje zašto Tito treba da ostane u Kući cveća, Svetlana Broz smatra da čovek koji je tamo sahranjen, treba da ostane tamo.

„Uopšte ne želim da glorifikujem mesto, ni prostor, jednostavno je odluka tada bila da on tamo bude sahranjen i to valjda treba poštovati“, zaključila je.

„Šapić političku karijeru bilduje kroz negovanje antijugoslovenskog narativa“

Dimitrijević je istakao da je inicijativa premeštanja Tita iz Kuće cveća „nespretna“ izjava gradonačelnika koja je stavljena u kontekst njegove političke pripadnosti i predizborne kampanje.

Petrović Todosijević dodaje da Šapić, otkada je ušao u politiku, svoju političku karijeru dobrim delom „bilduje kroz negovanje anti-jugoslovenskog narativa“.

„Pretpostavljam da to sigurno ima veze sa njegovim ideološkim ubeđenjima, ali sam sasvim sigurna da Šapić spada u one političare koji u javnom prostoru o sebi žele da izgrade takvu sliku kakva zapravo po njegovom mišljenju treba da imponuje toj većinskoj Srbiji“, ocenila je istoričarka.

Dodaje da takav stav razume kao populistički.

„Takva politika pre svega ne vidi interes društva, ne vidi ni interes pojedinca. Bazično, ako mogu tako da kažem, je veoma sebična i neodgovorna. Na kraju krajeva takav politički stav u velikoj meri relitavizuje institucije. U ovom slučaju ne radi se samo o grobnom mestu Tita, Kuća cveća je sastavni deo Muzeja Jugoslavije, koji je jedan od naših najposećenijih muzeja. Postavlja se pitanje zašto neko ko pretenduje i u budućnosti na mestu gradonačelnika u javnom prostoru komentariše pre svega institucije koje potpadaju pod nadležnost Republike“, navela je Petrović Todosijević.

Kako je navela, ovo je je pre svega vrlo dobar primer kako se „dominantna politička elita, a Šapića vidim kao deo te elite, odnosi prema kulturnim institucijama koje su posebno slabe i koje su posebno na udaru“.

Dimitrijević smatra je izjava Šapića pre svega usmerena prema jednom delu glasačkog tela.

„Kada nema šta da ponudite od projekata na nivo grad, vi lansirate državne teme to uvek radi posao“, zaključio je.

Celo gostovanje pogledajte u videu iznad.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare