Saracin: Kinezi ne dolaze u Srbiju jer su spasioci, već zbog svoje hegemonije

Vesti 16. jul 202217:54101 komentara
Izvor: N1. Manuel Saracin

Specijalni predstavnik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin rekao je da Kina plasira investicije u Srbiju jer želi da ostvari svoje hegemonističke ambicije.

„Ne treba misliti da Kinezi dolaze kao anđeli ili vitezovi spasioci. Oni dolaze zbog političkih i ekonomskih benefita. Žele da zarade novac. Možda misilte da su oni za ‘win-win’ situaciju, ali mislim da to nije slučaj i da će se to pokazati na kraju“, rekao je Saracin u intervjuu za vojvođanski portal Autonomija.

Dodao je da se to posebno odnosi na ekološke standarde, zbog čega bi uvek preporučio evropske ili nemačke investicije.

Dodao je da Nemačka ima politički interes da se Srbija okrene zapadu, Evropskoj uniji.

„Potrebno je da napravimo ponudu, treba da budemo otvoreni prema Srbiji jer želimo da se Srbi odluče za nas. Ako imate izbor između nemačkih i kineskih investicija naravno da su neophodni dobri uslovi. Ali i pored njih, većina bi izabrala nemačke. Mi moramo da se angažujemo i radimo više na dovođenju naše ekonomije i investicija u Srbiju i ne ostavimo mnogo prostora Kinezima“, kazao je Saracin.

On je ocenio da Srbija ne napreduje dovoljno i dodao da su ugroženi sloboda medija, pluralizam, politička kultura i glasovi koji se artikulišu kao slobodno, kritičko i istraživačko novinarstvo.

„To je nešto što takođe može biti povezano sa investicijama i politikom koja ima kinesku pozadinu, ali je i opšte mesto u Srbiji. Za Evropsku uniju to je jedna od najvažnijih tema sa Srbijom, vladom u Srbiji i predsednikom. Dakle, poruka je: promenite situaciju, učinite je boljom“, rekao je Saracin.

Dodao je da i Evropska unija mora ponovo da počne nešto da isporučuje, jer data obećanja nisu dovoljna.

„Napravljena je velika greška jer nisu otvorena poglavlja sa Severnom Makedonijom i Albanijom, nije data vizna liberalizacija za Kosovo. Nada je u iskrenom i realističnom obećanju za proširenje. Ne možemo to da uradimo jednim velikim EU konceptom, niti jednim govorom. To mora da se uradi korak po korak. Da povratimo poverenje, solidarnost učesnika, popravimo greške“, kazao je Saracin.

Prema njegovim rečima, i političari iz regiona treba nešto da isporuče, odnosno da naprave veći napredak, više reformi, „ne samo na papiru nego i u realnosti“, a posebno u oblasti političke kulture, stanja demokratije, vladavini prava, borbi protiv korupcije i slobodi medija.

Na pitanje da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „odustao od Evrope“, Saracin je rekao da ne veruje da jeste.

„Bilo je potrebno da se posle samita udahne vazduh i izbace frustracije. Potrebno je da uzmete vazduh, trčite dugu trku i budete tolerantni na frustraciju“, kazao je Saracin.

Komentari

Vaš komentar